Articles i altres publicacions
El Regne Unit té entre mans diversos plans de construcció, en els quals el concepte smart building hi té molt a dir. El país té clar que per guanyar eficiència energètica i disminuir costos, tecnologies com internet de les coses o la intel·ligència artificial hi tenen molt a dir i obren un gran ventall d'oportunitats per a les empreses.
Avui dia, a ningú se li escapa de la necessitat que els nostres habitatges i edificis comercials siguin més eficients i disposin de les tecnologies més intel·ligents: l’anomenat smart building. El Regne Unit no n’és una excepció i ja s’ha posat a treballar per fer de les noves construccions exemples de sostenibilitat. Actualment, el govern britànic ha engegat iniciatives en forma de plans de construcció amb la previsió de construir 300.000 habitatges nous cada any a més d’aixecar 13 nous gratacels a Londres fins el 2025. Amb l’objectiu d’explorar les oportunitats per a les empreses catalanes, ACCIÓ té previst organitzar una actuació agrupada a la fira Smart Buildings Show, a Londres, els propers 7 i 8 de novembre.
Entre aquestes iniciatives governamentals, destaca el programa Construction 2025, un pla amb una inversió prevista de 170 milions de lliures per transformar la construcció a través de la innovació, la digitalització i la formació. Els objectius principals són els d’augmentar la vida dels edificis, reduir el cost de la construcció i disminuir a la meitat el temps invertit en un habitatge, les emissions de gasos nocius o el dèficit comercial de productes de construcció i materials.
Tot plegat ho ha explicat Barbara Canavese, consultora de l’Oficina Exterior de Comerç i Inversions a Londres, durant la sessió Smart Building, un concepte que arrela al Regne Unit, en el marc dels International Business Days. “Al Regne Unit hi ha moltes oportunitats per empreses que ofereixin solucions innovadores per a llars i edificis intel·ligents”, apunta Canavese.
En la mateixa sessió, també hi van participar Sergi Colado, director de Nechi Grup i vicepresident de DOMOTYS; i Anna Magrassó, de l’equip de coordinació de la Comunitat RIS3CAT d’Energia.
Adaptar-se a les necessitats medi-ambientals
Els reptes principals del sector de la construcció smart Building es deuen a la necessitat d’edificar de forma més eficient i neta. Cal tenir en compte que, durant els propers anys, els països han de reduir els gasos d’efecte hivernacle a la meitat (pel 2025) i un 80% el 2050. “Al Regne Unit, més de la meitat de la població viu en ciutats i el 40% de la contaminació generada prové dels edificis domèstics i comercials”, explica Canavese.
Amb l’objectiu de millorar aquests resultats i aspectes com l’eficiència energètica als edificis, s’han engegat diversos programes. Un d’ells, el pla ECO (Energy Company Obligation), vol reduir les emissions de carboni obligant a les empreses a invertir en l’aïllament de les cases. Una segona iniciativa és el de limitar l’energia que es consumeix a través del programa MEPS (Minimum Energy Performance Standards).
"Al Regne Unit hi ha moltes oportunitats per empreses que ofereixin solucions innovadores per a llars i edificis intel·ligents"
La tecnologia té un paper molt destacat en la millora l’eficiència energètica. Incorporar sensors per la il·luminació, aplicacions per controlar la calefacció des de fora de casa o sistemes integrats per analitzar i controlar el consum dels recursos, en són alguns exemples. Tot plegat és possible gràcies a la digitalització de la construcció, els sistemes intel·ligents connectats amb internet de les coses i amb sistemes de realitat augmentada o la intel·ligència artificial.
A més de mirar per l’eficiència energètica, un dels objectius és també reduir el preu de les construccions. Un dels formats de construcció en expansió és la construcció modular off-site, un tipus de fabricació d’habitatges previ i que té lloc a un taller abans de ser inserit a l’espai final. Es tracta d’un sistema que disminueix el temps de construcció, el cost de la mà d’obra i que presenta millors controls de qualitat.
L’envelliment de la població, un dels grans reptes
Únicament el 5% de les cases del Regne Unit estan adaptades a la gent gran. Aquesta és una de les grans preocupacions del sector que té per objectiu permetre a les persones grans viure soles a casa seva durant més temps.
Es tracta d’una branca amb grans oportunitats tenint en compte que es preveuen construir 78.000 cases adaptades a aquest grup poblacional durant els propers anys. En aquest sentit, els professionals tenen en ment la construcció de nous tipus d’habitatges i comunitats, així com l’ús de tecnologia d’assistència integrada.
Construir a partir de la innovació
A més de fer habitatges de forma eficient, el Regne Unit també inverteix en reduir els costos de les cases en termes de construcció i energia. El govern, de fet, ha participat en el projecte Building for 2050, una iniciativa que pretén desenvolupar habitatges de baix cost i amb un nivell baix d’emissions i que ja ho ha començat a implementar en tres urbanitzacions. “El govern vol oferir cases assequibles i integrar-hi dispositius IOT i que esdevingui un estàndard”, indica Canavese.
A més d’aquesta iniciativa, també cal destacar el CSHB (Center for Smart Homes and Buildings), que treballa per accelerar el creixement de l’ús de la tecnologia intel·ligent a les llars. Per altre banda, també s’aposta per a la innovació a través de Cambridge for Smart Infrastructure and Construction que té per objectiu permetre la transferència de coneixement i l’explotació de tecnologies emergents en la construcció d’infraestructures.
"Més de la meitat de la població viu en ciutats i el 40% de la contaminació generada prové dels edificis domèstics i comercials"
Finalment, Future Cities Catapult és una entitat que pretén millorar les ciutats del país a través de la innovació i, Energy Cities Catapult, que vol ajudar a desenvolupar sistemes d’energia intel·ligents per adaptar-se als canvis de la generació i del consum d’energia.
Impuls de la Comissió Europea
Durant la mateixa sessió, Sergio Colado ha posat de manifest l’impuls de Comissió Europea en els edificis intel·ligents i sostenibles davant els reptes que viu el planeta a curt termini. És el cas de condicionants com els canvis socials i demogràfics, l’accés als recursos bàsics, el canvi climàtic, la globalització o l’impacte de la tecnologia.
Ell mateix ha fet una anàlisis sobre les principals tecnologies que ben aviat tindran un impacte important en el desenvolupament dels smart buildings. Entre elles podem destacar: els assistents de veu, wearables, plataformes, internet de les coses, la robòtica o la intel·ligència artificial. Totes elles ens ajudaran a fer les nostres cases més eficients energèticament, més segures i ens permetran desenvolupar una millor qualitat de vida.
Per altra banda, el concepte smart Building també un gran potencial per a la recerca i la innovació, com ho va posar de manifest Anna Magrassó.