Seccions

Imatge MenúACCIÓ CAS D'ÈXIT: ACC1Ó impulsa el desenvolupament d’un sensor que ajudarà a prevenir incendis i a fer prediccions climàtiques

dijous, 13 maig 2010

• El projecte SAMHU (“Sensor aero-transportat per a la mesura de la humitat”) es basa en un aparell que s’instal·larà en avions per captar el nivell d’humitat del sòl i el contingut d’aigua en la vegetació.

• La informació recollida servirà per estudiar el canvi climàtic, planificar collites i obtenir nivells del risc d’inundacions, entre d’altres funcions.

• És una iniciativa liderada per un consorci català format per Mier Comunicaciones, Gutmar, la Universitat Politècnica de Catalunya i el Centre Tecnològic per a la Indústria Aeronàutica i de l’Espai (CTAE).

Barcelona, 13 de maig de 2010.- El projecte SAMHU (“Sensor aero-transportat per a la mesura de la humitat”), que ha comptat amb el suport d’ACC1Ó, té com a objectiu desenvolupar un sensor capaç de determinar i mesurar la humitat del sòl i el contingut d’aigua en la vegetació en perímetres concrets. Aquestes són unes dades molt preuades a l’hora d’estudiar el canvi climàtic, i permetran millorar substancialment les previsions meteorològiques.

En concret, el sensor farà possible la creació de mapes de risc d’inundacions, ja que els nivells de quantitat d’aigua emmagatzemada en una zona no saturada n’eleven les probabilitats. També permetrà prevenir i combatre incendis donat que un dels factors que determinen el risc d’una zona a patir-ne és el nivell d’humitat que detecta el sensor. Aquest aparell té a més aplicacions directes en els conreus: facilitarà la planificació de les collites i el desenvolupament de models hidrològics.

El disseny d’aquest radiòmetre aerotransportat es basa en una tecnologia puntera i avançada, que podrà col·locar-se en un avió a una alçada d’un quilòmetre i obtenir dades amb una alta resolució d’entre 200 i 300 m. Amb aquest innovador aparell s’obtindrà informació detallada de la humitat del sòl a una escala local i regional, un pas més respecte a altres sensors que permeten l’obtenció de dades només a nivell global.

Aquesta iniciativa té un pressupost global de prop de 2 milions d’euros, dels quals l’agència catalana ACC1Ó n’aporta prop del 30%. El finançament obtingut s'emmarca dins la línia d'ajuts orientada a la creació de Nuclis d'Alta Innovació Tecnològica d'ACC1Ó. Aquest ajut rep també el co-finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa Operatiu de Competitivitat Regional i Ocupació de Catalunya 2007-2013.

Es preveu que la finalització d’aquest projecte tingui lloc al 2011, i la primera prova pilot estarà disponible entre els mesos de juny i juliol d’enguany. El sensor desenvolupat serà de gran utilitat per a entitats que treballen amb sistemes cartogràfics i de tractament d’informació del sòl.

El projecte SAMHU serà desenvolupat per un consorci de 4 empreses catalanes: Mier Comunicaciones, amb més de 50 anys d’experiència en la fabricació de productes electrònics d’alta tecnologia; Gutmar, dedicada al disseny i fabricació de conjunts mecànics i hidràulics pel sector aeronàutic; el grup de recerca en Enginyeria Electromagnètica i Fotònica (EEF) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); i el Centre Tecnològic per a la indústria Aeronàutica i de l’Espai (CTAE), membre de la xarxa TECNIO que promou la innovació i potencia la competitivitat, alhora que ofereix serveis d’R+D+i a les empreses.

ACC1Ó
ACC1Ó és l’agència de suport a la competitivitat de l’empresa catalana, adscrita al Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya. Articula tots els seus instruments al voltant de tres grans pilars bàsics: el foment de la innovació, la internacionalització i l’orientació i estratègia empresarial, les eines clau que afavoreixen la diferenciació competitiva de l’empresa, ajudant-la així a afrontar els canvis que es produeixen en l’actual entorn econòmic.
Més informació sobre els serveis d’ACC1Ó a www.acc10.cat.

El consorci
El consorci que ha liderat el projecte SAMHU està format per les següents entitats:

Mier Comunicaciones (http://www.mier.es/)
Gutmar (http://www.gutmar.com/)
Grup de recerca en Enginyeria Electromagnètica i Fotònica (EEF), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) (http://www.tsc.upc.edu/rs)
Centre Tecnològic per a la Indústria Aeronàutica i de l’Espai (CTAE), membre de la xarxa TECNIO (http://www.ctae.org/)Cercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats