Seccions

Imatge MenúACCIÓ CAS D'ÈXIT: Un consorci d’empreses del sector aeronàutic desenvolupa el software Estic.Be per avaluar i establir nous paràmetres de confort

dijous, 22 juliol 2010

• El projecte d’investigació ha suposat una inversió d’1 milió d’euros i ha comptat amb el suport d’ACC1Ó a través de la seva xarxa de transferència tecnològica TECNIO.

• L’innovador processador informàtic, que proporciona dades sobre els nivells de comoditat percebuts en l’interior dels avions, ha estat creat per l’agrupació d’empreses liderada per Ingeniería Aeronáutica INGENIA AIE, en col·laboració amb el Centre de Tecnològic per a la Indústria Aeronàutica i de l’Espai (CTAE).

Barcelona, 22 de juliol del 2010.- L’agència catalana ACC1Ó ha impulsat el desenvolupament del projecte integral Estic.Be per a la creació d’un avançat software que estudia els aspectes relacionats amb la percepció i el benestar dels passatgers en l’interior dels avions.

El principal objectiu del projecte ha estat la creació d’una eina informàtica que, a partir de l’estudi dels paràmetres físics i fisiològics que intervenen en les sensacions experimentades a l’interior d’un avió –variables tèrmiques, aspectes antropomètrics, ergonòmics, vibro-acústics, etc.-, permeti processar aquesta informació generant un “índex de confort percebut”. Aquest és un element clau en l’optimització del disseny dels interiors de nova generació que marcaran el futur del sector.

Aquest projecte ha estat liderat per un consorci d’empreses catalanes del sector aeronàutic i del transport encapçalat per Ingenería Aeronáutica INGENIA AIE (APPLUS, CIMNE, D.I. ITALDESIGN, IDOM i COMPASS) amb la col·laboració del Centre Tecnològic per a la Indústria Aeronàutica i de l’Espai (CTAE), membre de la xarxa TECNIO.

Aquesta idea, concebuda per IDOM i madurada a INGENIA a partir de l’anàlisi del mercat aeronàutic, evidencia la importància del confort com a factor diferencial decisiu de cara a poder diversificar l’oferta existent, i potenciar la qualitat del servei de les aerolínies.

Per dissenyar aquest model de confort compost s’utilitzen els resultats de les simulacions numèriques en els entorns virtuals i les dades procedents d’enquestes efectuades en vols comercials. En aquestes enquestes els passatgers valoren el nivell de benestar i incomoditat en cadascun dels paràmetres físics que intervenen en l’experiència viscuda en l’interior d’un avió (temperatura, soroll, vibracions, olors i ergonomia dels seients).

A partir d’aquí, en base als models de confort físic i fisiològic, amb una eina estadística i l’anàlisi de les dades procedents de les xarxes neuronals, el software Estic.Be procedeix a avaluar la rellevància de cadascun dels paràmetres en la valoració de l’índex de confort percebut pels viatgers.

ACC1Ó ha finançat un 40% del cost del projecte, que té un pressupost global d’1 milió d’euros, amb l’objectiu de contribuir al creixement i innovació en un dels sectors més prometedors de la indústria del nostre país, afavorint la transferència tecnològica intra-sectorial per al disseny d’interiors més confortables.

El finançament obtingut s'emmarca en la línia d'ajuts orientada a la creació de Nuclis d'Alta Innovació Tecnològica d'ACC1Ó. Aquest ajut rep també el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), en el marc del Programa Operatiu de Competitivitat Regional i Ocupació de Catalunya 2007-2013.

ACC1Ó impulsa d’aquesta manera un projecte punter a Catalunya que contribuirà a una major segmentació en la oferta de les aerolínies, fomentant el naixement de noves opcions per millorar la qualitat del transport aeri.

Alguns dels nous criteris que faran possible la fabricació d’interiors basats en la psicologia del confort són l’estudi de l’ergonomia dels seients, la recerca d’una arquitectura interior que garanteixi un major espai vital, un hàbitat tèrmicament agradable, una sensació lumínica optimitzada i millors nivells de confort acústic i olfactiu.

ACC1Ó
ACC1Ó és l’agència de suport a la competitivitat de l’empresa catalana, adscrita al Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya. Articula tots els seus instruments al voltant de tres grans pilars bàsics: el foment de la innovació, la internacionalització i l’orientació i estratègia empresarial, les eines clau que afavoreixen la diferenciació competitiva de l’empresa, ajudant-la així a afrontar els canvis que es produeixen en l’actual entorn econòmic.
Més informació sobre els serveis d’ACC1Ó a www.acc10.cat.

El consorci
El consorci que ha liderat el projecte Estic.Be està format per les següents empreses:

INGENIA Ingenería Aeronáutica AIE (http://www.ingenia.aero/)
APPLUS (http://www.appluscorp.com/)
CIMNE (http://www.cimne.upc.es/)
COMPASS Ingeniería y Sistemas S.A. (http://www.compassis.com/)
Diseño Industrial ITALDESIGN (http://www.italdesign.it)
IDOM (http://www.idom.es/)
Centre Tecnològic per a la Indústria Aeronàutica i de l’Espai (CTAE), membre de la xarxa TECNIO (http://www.ctae.org/)Cercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats