Seccions

Imatge MenúACCIÓ CAS ÈXIT: Un consorci d’empreses catalanes desenvolupa una samarreta que calcula el nivell d’estrès tèrmic en situacions d’emergència

dijous, 5 agost 2010

• El projecte ha suposat una inversió de 700.000 euros i ha comptat amb el suport d’ACC1Ó a través de la seva xarxa de transferència tecnològica TECNIO.

• La peça de roba, pionera en el camp de la seguretat i protecció personal en casos d’incendi, ha estat creada per l’agrupació d’empreses liderada per Tag Innovación (Grup Estambril), en col·laboració amb el Centre Tecnològic LEITAT.

Barcelona, 5 d’agost del 2010.- L’agència catalana ACC1Ó ha impulsat el desenvolupament d’una samarreta que mesura el nivell d’estrès tèrmic en situacions d’emergència i que s’adapta segons l’edat de l’usuari. Es tracta d’un projecte pioner en el camp de la seguretat i de la protecció de treballadors exposats a altes temperatures, com és el cas dels bombers.

El projecte, anomenat STC- Barrier, l’ha dut a terme un consorci format per sis empreses catalanes del sector del tèxtil, l’enginyeria i la tecnologia solar liderat per Tag Innovación (E Cima SAU, Sunilei Tecnologia Solar, Cidete Ingenieros, Advancare i Grup Estambril), i ha comptat amb la col·laboració del Centre Tecnològic LEITAT, membre de la xarxa TECNIO.

STC- Barrier té un pressupost de 700.000 euros i ha estat finançat en un 40% pel Fons FEDER de la Unió Europea. La samarreta tipus polo incorpora un dispositiu que detecta i mesura l’estrès tèrmic de l’usuari, un valor que indica el perill potencial derivat de l’exposició a temperatures extremes.

El sistema calcula la freqüència cardíaca de l’usuari mitjançant elèctrodes tèxtils, i la temperatura i humitat de la capa externa de la pell a través de sensors integrats a la mateixa peça de roba. Amb aquestes dades s’obté l’índex d’estrès tèrmic i s’avalua l’estat físic de l’individu. En cas que indiqui que aquest es troba en situació de risc o perill de mort, s’activarà un petit aparell rectangular que es troba en contacte amb l’estèrnum de l’usuari i que vibrarà per indicar que cal que abandoni el lloc on es troba.

L’índex d’estrès tèrmic és una de les principals causes d’accident laboral per als bombers i treballadors en ambients d’altes temperatures (foneria, vidreria, ceràmiques, etc.), que poden patir pèrdues de consciència o fins i tot perdre la vida a causa d’aquest factor.

La samarreta ha estat presentada a la Fira Interschutz de Leipzig, Alemanya, la mostra de referència a Europa d’equips i sistemes de seguretat per a la prevenció d’incendis. Actualment, el consorci està realitzant proves de camp amb equips de bombers per ajustar les característiques de la peça i poder-les personalitzar segons l’edat de l’usuari.

La segona fase del projecte STC- Barrier inclou el desenvolupament d’una armilla amb un sistema de refrigeració incorporat que funcionarà amb cèl·lules termoelèctriques. L’objectiu de la peça és absorbir l’excés de temperatura de l’individu i transmetre un líquid caloportador que permeti refredar-lo de nou durant un màxim de dues hores. És previst que el prototip es desenvolupi durant el 2011.

ACC1Ó
ACC1Ó és l’agència de suport a la competitivitat de l’empresa catalana, adscrita al Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya. Articula tots els seus instruments al voltant de tres grans pilars bàsics: el foment de la innovació, la internacionalització i l’orientació i estratègia empresarial, les eines clau que afavoreixen la diferenciació competitiva de l’empresa, ajudant-la així a afrontar els canvis que es produeixen en l’actual entorn econòmic.
Més informació sobre els serveis d’ACC1Ó a www.acc10.cat.

El consorci
El consorci que ha dut a terme el projecte STC- Barrier està format per les següents entitats:
Tag Innovación (Grup Estambril) (http://www.estambril.com/)
E Cima SAU (http://www.ecima.com/)
Sunilei Tecnologia Solar SA (http://www.sunilei.com/)
Advancare (http://www.advancare.com/)
Cidete Ingenieros SL
Centre Tecnològic LEITAT (http://www.leitat.org)Cercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats