Seccions

Imatge MenúACCIÓ CAS ÈXIT:Urbiotica SL desenvolupa un sistema de sensors integrats al mobiliari urbà per a estalviar recursos en la gestió de les ciutats

dijous, 26 agost 2010

• El projecte ha suposat una inversió de 600.000 euros i ha comptat amb el suport de l'agència catalana ACC1Ó.

• Sota el concepte d’Smart City o ciutat en xarxa, l’empresa ha fet realitat un software que millora l’eficiència econòmica en el tractament de problemàtiques com l'ús de l'aigua, la congestió del trànsit o l'espai d'aparcament.

Barcelona, 26 d’agost del 2010.- L’empresa catalana Urbiotica SL ha desenvolupat un sistema de sensors d'última generació que s'integren a diferents elements del mobiliari urbà, destinats a monitoritzar certes variables amb l’objectiu d’estalviar recursos en la gestió dels serveis municipals. El projecte, basat en el concepte d’Smart City o ciutat en xarxa, ha suposat una inversió de 600.000 euros i ha estat recolzat per part d’ACC1Ó.

Les aplicacions d'Urbiotica donen solució a diferents problemàtiques municipals com l'estalvi d'aigua en el reg de zones verdes, la recollida de residus, l’aforament de vehicles o l’espai d’aparcament disponible. El sistema monitoritza la ciutat en temps real a través de sensors sense fils – ubicats en fanals, semàfors, contenidors, etc. – que transmeten la informació recollida a una plataforma central de control per a la gestió dels serveis urbans.

D’entre els diferents tipus de sensors desenvolupats, destaquen els següents:
-Sensor d’humitat: mesura el contingut d’aigua del sòl i l’envia a la plataforma central de control. La informació recollida serveix per establir el grau d’humitat de les zones verdes i, per tant, permet determinar les necessitats reals de regar-les. L’objectiu és contribuir a un estalvi d’aigua superior al 25% i evitar el reg després de situacions de pluja.

- Sensor d’aparcament per a l’exterior: detecta l’ocupació de l‘espai de pàrquing disponible al carrer. Mitjançant l’ús d’aquests sensors i de la instal·lació de panells informatius, es podrà obtenir informació en temps real del nombre de places lliures en una zona determinada. La iniciativa permet millorar la mobilitat general del trànsit rodat a la ciutat, ja que s’estima que el 40% es genera per conductors que busquen aparcament.

- Sensor de nivell d’ocupació d’un contenidor: el dispositiu detecta i envia el nivell percentual d’ocupació d’un contenidor urbà. Aquesta dada en temps real millora l’eficiència en la recollida i transport dels residus urbans - una partida a la qual s’hi destinen el 20% dels recursos en gestió urbana – ja que permet a les brigades generar rutes de recollida d’acord amb les necessitats de buidatge en cada moment. S’estalvia, a més, una molèstia freqüent als ciutadans com és el fet de trobar-se contenidors saturats.

Urbiotica ha desenvolupat altres dispositius que calculen el pas de vehicles per la ciutat i la velocitat a què circulen, o que, instal·lats al paviment, detecten el nombre de persones que es troben en un lloc determinat. Aquests últims contribueixen a evitar situacions de perill i a millorar la seguretat a la via pública.

L’empresa començarà a aplicar els sensors en diferents municipis catalans a finals d’aquest any, i és previst que s’implantin en ciutats europees al 2011.

ACC1Ó
ACC1Ó és l’agència de suport a la competitivitat de l’empresa catalana, adscrita al Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya. Articula tots els seus instruments al voltant de tres grans pilars bàsics: el foment de la innovació, la internacionalització i l’orientació i estratègia empresarial, les eines clau que afavoreixen la diferenciació competitiva de l’empresa, ajudant-la així a afrontar els canvis que es produeixen en l’actual entorn econòmic.
Més informació sobre els serveis d’ACC1Ó a www.acc10.cat.

L’empresa
Més informació sobre Urbiotica SL a: http://www.urbiotica.com/Cercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats