Seccions

Imatge MenúACCIÓ CAS D'ÈXIT: iMat desenvolupa un formigó d’alta resistència

iMat

dijous, 2 desembre 2010

• iMat – Centre Tecnològic de la Construcció presenta un material 5 vegades més resistent que el formigó convencional, resultat d’un projecte d’R+D que ha comptat amb el suport d’ACC1Ó.

• L’ús d’aquest tipus de formigó permet un estalvi de material en la construcció d’edificis i, a la vegada, guanyar en m² de superfície útil.

• El primer edifici construït amb aquest formigó serà un nou laboratori al Campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona, les obres del qual s’iniciaran a principis del 2011.

Barcelona, 2 de desembre de 2010.- iMat – Centre Tecnològic de la Construcció ha desenvolupat un nou formigó d’ultra alta resistència que permet construir les façanes amb formigó més lleugeres i primes del món. Es tracta d’un material amb una resistència 5 vegades superior al formigó convencional, fruit d’un projecte d’R+D que ha comptat amb el suport d’ACC1Ó a través de la xarxa TECNIO.

La inversió en el projecte ha estat de més de 500.000 euros i ha donat com a resultat un material que té unes característiques mecàniques que l’aproximen a l’acer. El gruix de les làmines és d’entre 1 i 4 cm, a partir de les quals es poden construir façanes d’edificis convencionals de 12 cm de gruix, o de 17 cm en el cas de façanes ventilades. El pes oscil·la entre els 120 i 170 kg/m2, respectivament.

L’ús d’elements tan prims es tradueix en un estalvi de material i, a més, permet guanyar en superfície útil a l’hora de construir edificis. Això pot aprofitar-se per a la millora de les prestacions tèrmiques i acústiques dels edificis, obrint d’aquesta manera la possibilitat d’assolir unes prestacions que estan molt per sobre dels mínims exigits per les normatives actuals.

iMat preveu incorporar aquests elements en la construcció, a principis del 2011, d’un nou laboratori al Campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el primer edifici amb façanes de formigó ultraresistent. D’altra banda, el centre presentarà diversos components de tancaments de façana i estructurals en la propera edició al maig de 2011 del Saló Construmat, dins del marc de Casa Barcelona.

La fabricació de làmines amb formigons d’alta resistència que contenen microfibres permet obrir nous mercats per a productes basats en el ciment. Ferran Bermejo, Director Tècnic d’iMat, explica que “les façanes de formigó d’ultra alta resistència que està realitzant el centre competeixen amb les façanes lleugeres i els composites, i són un pas endavant cap a una edificació més industrialitzada”.

La investigació ha comptat amb la col·laboració del Departament d'Enginyeria de la Construcció de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i dels laboratoris de CECAM (Centre d'Estudis de la Construcció i Anàlisi de Materials SLU). L'iMat treballa en aquesta línia d’investigació des del 2007 i patenta les tecnologies i productes que se’n deriven, a banda de comercialitzar llicències a empreses per a la seva utilització.

TECNIO (www.tecnio.cat)
L’IMAT- Centre Tecnològic de la construcció forma part de TECNIO, xarxa d’ACC1Ó que compta amb més de 100 agents especialitzats i que potencia la tecnologia diferencial, la innovació empresarial i l’excel·lència. TECNIO impulsa la competitivitat i la generació de valor tant a nivell R+D com en l’àmbit de l’empresa.

El centre tecnològic
Més informació sobre iMat- Centre Tecnològic de la Construcció a http://www.imat.cat/Cercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats