Seccions

Imatge MenúACCIÓ CAS D'ÈXIT: ACC1Ó impulsa el desenvolupament d’un sistema de reparació de veles

Veles

dijous, 3 febrer 2011

La innovadora tecnologia s’emmarca dins el Projecte WIN-D d’R+D en navegació oceànica, desenvolupat per un consorci liderat per l’empresa Quantum, i que ha rebut el suport del programa Nuclis d’Innovació Tecnològica.

L’equip de reparació es basa en un material adhesiu que incorpora una major resistència a l’aigua, una millora de les propietats mecàniques i una reducció del 75% en el temps de reparació de veles en condicions extremes.

Les dues embarcacions de l’Escuderia de la Fundació per la Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB) que participen a la regata, Estrella Damm i Renault Z.E., són les primeres en fer ús del sistema.

Barcelona, 3 de febrer de 2011 – ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana, adscrita al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, ha impulsat el desenvolupament d’un sistema de reparació de veles de navegació oceànica pioner a nivell mundial, i que s’ha estrenat recentment en el marc de la Barcelona World Race 2010/2011.

La innovadora tecnologia s’emmarca en el Projecte WIN-D de recerca i d’innovació en el sector de veles de navegació oceànica que lidera la veleria Quantum, juntament amb el consorci empresarial format per LAMICAT, Consorci El Far (CEF), PJM Pujadas, l’Institut Químic de Sarrià (IQS) i el Centre Tecnològic LEITAT -membre de la xarxa TECNIO-. El projecte, de 2 milions d’euros de pressupost, ha rebut el suport del programa Nuclis d’Innovació Tecnològica d’ACC1Ó i compta també amb el cofinançament del fons europeu FEDER.

L’equip de reparació es basa en l’ús d’un innovador material adhesiu format per resines d’enginyeria que proporcionen una major adhesió, més resistència en condicions d’humitat i una millora de les propietats mecàniques. Amb aquesta tecnologia s’aconsegueix reduir el temps de reparació de veles o altres elements de l’embarcació a 5 minuts, quan el temps actual fins ara és de 20 minuts.

A hores d’ara utilitzen l’equip dues de les embarcacions que participen a la regata, Renault Z.E. i Estrella Damm, que són membres de l’Escuderia de la Fundació per la Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB). La Barcelona World Race, que consta de 14 vaixells que donen la volta al món amb dos tripulants cadascun i sense escales, representa un exigent banc de proves final per testejar els nous desenvolupaments, tant pel seu nivell competitiu de primer ordre, com per les extremes condicions ambientals en què es desenvolupa.

Dins del projecte WIN-D també s’han desenvolupat veles per a embarcacions amb un laminat més eficient mitjançant l’optimització dels processos de producció. Com a resultat, s’ha reduït el pes de les veles en prop d’un 20% i s’ha aconseguit una millora dels rendiments i el desgast dels materials utilitzats, així com dels seus comportaments i de l’eficiència en les condicions més extremes de la navegació oceànica. Els prototips d’aquestes veles s’utilitzen actualment a la regata Velux 5 Oceans, que consisteix en realitzar la volta al món en solitari i amb escales.

ACC1Ó (www.acc10.cat)
ACC1Ó és l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana, adscrita al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Articula tots els seus instruments al voltant de tres grans pilars bàsics: el foment de la innovació, la internacionalització i l’orientació i estratègia empresarial, les eines clau que afavoreixen la diferenciació competitiva de l’empresa, ajudant-la així a afrontar els canvis que es produeixen en l’actual entorn econòmic.

El consorci
El consorci que ha desenvolupat el Projecte WIN-D està format per:

Quantum (http://www.quantumsails-sa.com/)
LAMICAT (http://www.lamicat.cat/empresa-CA.html)
PJM Pujadas (http://www.pujadas1890.com/)
Institut Químic de Sarrià (http://www.pujadas1890.com/)
Centre Tecnològic LEITAT (http://www.leitat.org/)
Consorci El Far (CEF) (http://www.consorcielfar.org/)Cercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats