Seccions

Imatge MenúACCIÓ CAS D'ÈXIT: Sea Electric Waves desenvolupa un sistema per obtenir energia elèctrica a partir de les onades del mar amb el suport d’ACC1Ó

Onades

dijous, 24 febrer 2011

La tecnologia desenvolupada per l’empresa catalana requereix una inversió menor que qualsevol altre sistema actual per obtenir energia del mar.

Un prototip d’aquest sistema innovador romandrà instal·lat temporalment al port de Sant Feliu de Guíxols.

L’objectiu de la instal·lació, una plataforma situada a escassa distància de l’espigó, és constatar en l’entorn marí els resultats de les simulacions prèvies realitzades en laboratori.

Barcelona, 24 de febrer de 2011 – L’empresa catalana Sea Electric Waves ha desenvolupat una tecnologia pròpia per extreure energia a partir de les onades del mar i convertir-la en electricitat, amb el suport d’ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana adscrita al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

La proposta patentada per Sea Electric Waves té com a novetat que pot instal·lar-se en els espigons que protegeixen els ports dels temporals. Això comporta certs avantatges: és més fàcil d’instal·lar, l’electricitat pot ser transportada amb més facilitat a la xarxa i s’allarga la vida útil de la infraestructura marina. Així mateix, es tracta d’un sistema que requereix una inversió inicial i de manteniment força menor que d’altres que s’estan desenvolupant per obtenir energia elèctrica en el camp de l’energia undimotriu.

De fet, l’energia elèctrica que es podria produir amb les onades del mar té un gran potencial de futur, especialment en els països que tenen una gran longitud de costa, com ara Espanya, el Regne Unit, Austràlia i els Estats Units. Però a diferència dels sistemes solars i eòlics, la tecnologia per aprofitar l’energia que prové del mar es troben en una fase inicial d’experimentació i desenvolupament comercial.

La proposta de Sea Electric Waves, que va començar el procés d’acostament al mercat en el concurs d’idees de negoci de la Xarxa de Trampolins Tecnològics d’ACC1Ó, ha estat considerada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) d’alt interès científic, i consisteix en una plataforma modular situada a escassa distància d’un espigó que genera energia elèctrica mitjançant el sistema anomenat columna d’aigua oscil·lant. Quan el nivell d’onades pressiona l’interior de la plataforma, l’aire que hi ha al seu interior es comprimeix a la part superior del mecanisme. Aquest aire comprimit és conduït fins a una turbina on el seu moviment rotacional crea energia elèctrica. Així mateix, el sistema de Sea Electric Waves permet transportar l’energia produïda pel generador fins a terra ferma per a la seva posterior connexió a la xarxa elèctrica.

Un prototip del sistema desenvolupat per Sea Electric Waves romandrà instal·lat temporalment al port de Sant Feliu de Guíxols el primer trimestre de 2011, gràcies a l’autorització de l’empresa pública Ports de la Generalitat. El prototip es col·locarà en un dels calaixos que formen el dic exempt exterior del port guixolenc amb l’objectiu d’aprofitar l’energia de les onades.

L’objectiu d’aquesta prova és constatar els resultats de les simulacions prèvies realitzades en el laboratori i demostrar en l’entorn marí la viabilitat d’aquest projecte que ha participat al programa de suport a les empreses de base tecnològica d’ACC1Ó. Aquesta és una experiència capdavantera a Catalunya que s’emmarca en les actuacions que està duent a terme la Generalitat per tal de donar suport la implantació de noves fonts d’energia al litoral català.

ACC1Ó (www.acc10.cat)
ACC1Ó és l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana, adscrita al Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Articula tots els seus instruments al voltant de tres grans pilars bàsics: el foment de la innovació, la internacionalització i l’orientació i estratègia empresarial, les eines clau que afavoreixen la diferenciació competitiva de l’empresa, ajudant-la així a afrontar els canvis que es produeixen en l’actual entorn econòmic.

L’empresa
Més informació sobre Sea Electric Waves a http://www.sea.cat/Cercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats