Seccions

Imatge MenúACCIÓ CAS D'ÈXIT: Un consorci d’empreses catalanes liderat per SEAT desenvolupa un sistema pioner d’estalvi energètic

SEAT

dijous, 26 maig 2011

El projecte ENERGEST impulsa eines de diagnòstic i predicció d’energia per a la gestió automàtica del consum a les indústries

L’adopció del sistema permetrà que la planta de SEAT a Martorell eviti l’emissió de 3.000 tones anuals de CO2

Hi participen dos grups d’investigació catalans membres de la xarxa TECNIO d’ACC1Ó

Barcelona, 26 de maig de 2011 – SEAT, un consorci d’empreses catalanes i dos centres tecnològics de la xarxa TECNIO impulsada per ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació, han posat en marxa ENERGEST, un projecte amb l’objectiu de reduir el consum energètic de les empreses industrials. ENERGEST permet optimitzar l’eficiència dels processos industrials gràcies a un sistema de predicció energètica totalment pioner per a les fàbriques.

En concret, ENERGEST detecta les pèrdues d’energia gràcies a l’ús de tècniques de mesurament de consum energètic basades en intel·ligència artificial. Aquestes eines intel·ligents gestionen de forma automàtica els consums produïts en una planta industrial i adapten de manera instantània aquests consums segons les necessitats que hi sorgeixen durant el cicle productiu.

L’optimització del consum energètic permet, per exemple, calcular indicadors clau com el cost de l’energia por cotxe i reduir les taxes de CO2 que les indústries emeten a l’atmosfera. SEAT calcula que l’aplicació del sistema ENERGEST a la planta de Martorell permetrà estalviar al voltant de 3.000 tones de CO2 a l’any, una xifra que equival a l’efecte d’uns 260.000 arbres per cicle anual (gairebé el 8% de tot el Parc Natural del Montseny).

Els investigadors d’ENERGEST consideren que l’aplicació del sistema suposarà un gran impacte en la competitivitat de les plantes industrials en què s’adopti ja que, a més de l’optimització energètica i la reducció d’emissions de CO2, rebaixa els costos energètics i de producció. SEAT implantarà ENERGEST a tota la planta de Martorell i altres factories del Grup Volkswagen estudien ara la viabilitat d’aplicar el sistema amb els mateixos principis d’optimització energètica en el cicle productiu.

El projecte ha tingut una inversió d’1,1 milions d’euros, dels quals ACC1Ó n’ha aportat un 40% a través del Programa de Nuclis d’Innovació Tecnològica. Alhora, el programa també ha estat cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER en el marc del programa operatiu de Competitivitat Regional i Ocupació de Catalunya 2007-2013.

El consorci d’empreses que ha elaborat el projecte sota el lideratge de SEAT està format per ENERTIKA, especialitzada en consultoria energètica, i PROMAUT, una companyia dedicada a l’enginyeria elèctrica d’automatització. Els centres d’investigació catalans membres de la xarxa TECNIO que hi han participat són la Fundació CTM Centre Tecnològic i el Centre MCIA Innovation Electronics de la Universitat Politècnica de Catalunya, que ha desenvolupat els algoritmes intel·ligents de predicció de consums.

SEAT (www.seat.es)
SEAT és l’única companyia del sector amb capacitat per dissenyar, desenvolupar, fabricar i comercialitzar vehicles a Espanya. Integrada al Grup Volkswagen, la multinacional, amb seu central a Martorell (Barcelona), exporta al voltant del 75% de la seva producció a 72 països. SEAT és l’empresa líder del mercat a Espanya i l’any 2010 va assolir un volum de negoci de gairebé 4.700 milions d’euros, amb unes vendes totals de 339.500 vehicles.

El Grup SEAT compta amb 13.000 professionals i té tres centres de producció: Zona Franca, El Prat de Llobregat i Martorell (Barcelona), on es fabriquen –entre d’altres– els models d‘èxit Ibiza i León. La fàbrica del Grup Volkswagen a Palmela (Portugal) acull la producció de l’Alhambra.

La multinacional també compta amb un Centre Tècnic que es configura com un hub del coneixement y que acoge més de 900 enginyers orientats a impulsar la innovació del primer inversor industrial en R+D+i d’Espanya. En el marc del seu compromís con el medio ambient, SEAT desenvolupa la seva activitat principal sota criteris sostenibles quant a reducció de CO2, eficiència energètica, així com reciclatge i reutilització dels recursos.

ACC1Ó (www.acc10.cat)
ACC1Ó és l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana, del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Articula tots els seus instruments al voltant de tres grans pilars bàsics: el foment de la innovació, la internacionalització i l’orientació i estratègia empresarial, les eines clau que afavoreixen la diferenciació competitiva de l’empresa, ajudant-la així a afrontar els canvis que es produeixen en l’actual entorn econòmic.

TECNIO (http://www.acc10.cat/ACC1O/cat/innovacio-tecnologica/tecnio/)
El Centre Tecnològic de Manresa (CTM) i el Centre MCIA Innovation Electronics formen part de TECNIO, la xarxa d’ACC1Ó que potencia la tecnologia diferencial, la innovació empresarial i l’excel·lència i que compta amb més de 100 agents especialitzats. D’aquesta manera, TECNIO impulsa la competitivitat i la generació de valor tant en R+D com a l’àmbit de l’empresa.

Per a més informació i gestió d’entrevistes:
Premsa i Relacions amb Mitjans – ACC1Ó
Tel. 93 476 72 46 /13
E-mail: premsa@acc10.cat

Ezequiel Avilés – SEAT Comunicació
Tel. 93 708 59 50
E-mail: ezequiel.aviles@seat.es


Cercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats