Seccions

Imatge MenúACCIÓ CAS D'ÈXIT: Un grup d’investigadors catalans desenvolupa una nova tècnica per a la detecció precoç d’aliments contaminats

Fobos

dijous, 23 juny 2011

El projecte, anomenat FOBOS, es basa en un xip que permet la detecció de patògens alimentaris com ara l’E.Coli i la salmonel·losi.

La nova tècnica, que compta amb suport de la Comissió Europea a través del programa Innovation 4 Welfare, es comercialitzarà a finals de 2011.

Participa en el projecte el Servei Veterinari de Genètica Mol·lecular de la UAB, que pertany a la xarxa TECNIO impulsada per ACC1Ó.

Barcelona, 23 de juny de 2011. El Servei Veterinari de Genètica Mol·lecular (SVGM) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), encapçalat pel doctor Armand Sánchez, ha participat en el projecte europeu FOBOS, coordinat per la Universitat de Milà, que ha tingut com a resultat la descoberta d’una nova tècnica per detectar aliments contaminats de forma més ràpida i eficient. El grup d’investigadors catalans ha rebut el suport d’ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació, com a membres de la xarxa TECNIO.

El xip desenvolupat permet detectar molècules de patògens presents als aliments, com són l’E.coli, la salmonel·losi, la col·libacilosi o el botulisme, que aconsegueixen en ocasions escapar a la detecció dels controls alimentaris tradicionals. L’objectiu és reduir el nombre de casos d’infeccions toxicoalimentàries que afecten la salut dels consumidors, especialment dels grups de risc, com ara les persones grans i els infants.

El projecte FOBOS ha tingut com a primera finalitat la creació d’un protocol d’anàlisi per als aliments que procedeixen del sector agroalimentari animal com la llet, els formatges i la carn. El protocol desenvolupat per l’equip de FOBOS es basa en l’estudi de fragments d’ADN extrets dels aliments per esbrinar si aquests poden estar infectats per alguna bactèria que afecti la salut dels consumidors. Aquest protocol ja ha estat provat amb èxit pels membres del projecte en la detecció de grups de bacteris responsables de la mastitis, que afecta habitualment a l’espècie bovina.

Amb l’objectiu d’aplicar la nova tècnica a nivell industrial, l’equip d’investigadors ha desenvolupat un xip que permet analitzar un nombre elevat de mostres en un temps molt reduït, de dues a tres hores com a màxim, i amb uns costos molt baixos. El dispositiu es comercialitzarà a finals del 2011.

D’aquesta manera, s’aconseguirà millorar de forma directa l’efectivitat de les polítiques de seguretat alimentària i, a la vegada, representarà per a les empreses del sector alimentari -especialment les empreses de càtering que serveixen milers d’àpats a les escoles i hospitals cada dia- un estalvi tant econòmic com de temps en els seus procediments de control.

Per desenvolupar el projecte, la Universitat de Milà ha comptat amb l’equip de FOBOS de l’UAB i la Universitat d’Estònia, que han participat de forma activa en la recerca tecnològica i l’ innovació per la seva posterior aplicació als mercats.

El projecte FOBOS, que ha comptat amb el ple suport d’ACC1Ó, és un dels projectes desenvolupats dins el marc del programa Innovation 4 Welfare cofinançat per la Comissió Europea, que té per objectiu el desenvolupament de projectes tecnològics i d’innovació destinats al benestar de les persones.

ACC1Ó (www.acc10.cat)
ACC1Ó és l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Articula tots els seus instruments al voltant de tres grans pilars bàsics: el foment de la innovació, la internacionalització i l’orientació i estratègia empresarial, les eines clau que afavoreixen la diferenciació competitiva de l’empresa, ajudant-la així a afrontar els canvis que es produeixen en l’actual entorn econòmic.

Els participants

Universitat de Milà - http://www.unimi.it/ENG/
Universitat d’Estònia - http://vl.emu.ee/en/
Servei Veterinari de Genètica Mol·lecular - http://www.svgm.es/cat/

Per a més informació i gestió d’entrevistes:
Premsa i Relacions amb Mitjans – ACC1Ó
Tel. 93 476 72 46 /13
E-mail: premsa@acc10.catCercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats