Seccions

Imatge MenúACCIÓ CAS D'ÈXIT: ACC1Ó impulsa el desenvolupament d’un software per optimitzar el procés de fabricació de peces metàl·liques

Automoció

dijous, 8 setembre 2011

Amb el nom de SIMFLOW, aquest software s’aplicarà en sectors com l’automòbil o l’aeronàutica reduint gairebé en un 40% els costos de disseny i fabricació de les peces metàl·liques.

Ha estat creat per un consorci format per QUANTECH, DAYCO España i el centre de recerca CIMNE, i ha comptat amb el suport del Programa Nuclis d’Innovació Tecnològica d’ACC1Ó.

Barcelona, 8 de setembre de 2011.– Un consorci format per les empreses Quantech, Dayco España i el centre de recerca CIMNE (Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha desenvolupat una aplicació informàtica que optimitza el procés de fabricació de peces metàl·liques reduint els costos en un 40% i el temps de fabricació fins a un 25%. El projecte ha comptat amb el suport d’ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació a través del programa Nuclis d’Innovació Tecnològica.

Batejat amb el nom de SIMFLOW, el software s’utilitza per a la fabricació de components metàl·lics de simetria cilíndrica, d’alta precisió, d’espessor variable i de formes complexes. Aquestes peces s’acostumen a desenvolupar sobretot per a empreses del sector de l’automòbil i l’aeronàutica que fabriquen components com llantes, politges o dipòsits de combustible, entre d’altres.

El software permet simular numèricament la quantitat de temps i materials necessaris per a la fabricació d’una nova peça. Aquest càlcul aporta dades concretes per saber quina és la forma més òptima per a desenvolupar-lo. Alhora, el software evita que sigui necessari realitzar proves prèvies en maquinària real amb el conseqüent augment de la seguretat laboral per als treballadors.

El cúmul d’estalvi en el temps i en els períodes de proves suposa una reducció del consum energètic de fabricació i implica, a la vegada, un ús racional dels recursos energètics i naturals de l’entorn. Una de les primeres empreses en fer ús de l’aplicació i comprovar de forma directa els bons resultats que el software ofereix ha estat Dayco España, empresa membre del projecte i fabricant de tot tipus de politges per a l’automoció. En aquest sentit, l’empresa ha corroborat que la precisió numèrica del software en la fabricació d’una peça metàl·lica és excel·lent, ja que la discrepància trobada en l’eina ha estat de només 0,4 mm.

Per la seva banda, Quantech s’ha encarregat del desenvolupament i adaptació del software, mentre que el centre de recerca CIMNE ha aportat els seus coneixements especialitzats en el desenvolupament i aplicació dels mètodes numèrics per problemes d’enginyeria.

ACC1Ó (www.acc10.cat)
ACC1Ó és l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Articula tots els seus instruments al voltant de tres grans pilars bàsics: el foment de la innovació, la internacionalització i l’orientació i estratègia empresarial, les eines clau que afavoreixen la diferenciació competitiva de l’empresa, ajudant-la així a afrontar els canvis que es produeixen en l’actual entorn econòmic.

El consorci
Centre de Recerca CIMNE - www.cimne.upc.es
Quantech - www.quantech.es
Dayco España - www.dayco.com

Per a més informació i gestió d’entrevistes:
Premsa i Relacions amb Mitjans – ACC1Ó
Tel. 93 476 72 46 /13
E-mail: premsa@acc10.catCercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats