Seccions

Imatge MenúACCIÓ CAS D'ÈXIT: Un consorci català utilitza material reciclat per desenvolupar un nou tipus d’asfalt més segur

dijous, 3 novembre 2011

La constructora Copcisa lidera un projecte d’R+D impulsat pel Departament d'Empresa i Ocupació a través d'ACC1Ó.

El nou asfalt supera la qualitat i seguretat del tradicional, ja que augmenta l’adhesió de les rodes al paviment i permet una frenada més segura.

El producte desenvolupat fa ús d’escòria siderúrgica, residu resultant de la fabricació d’acer.
Barcelona, 3 de novembre de 2011– La indústria catalana de fabricació d’acer produeix cada any unes 360.000 tones d’escòria siderúrgica, producte tradicionalment tractat com a residu. Un consorci d’empreses catalanes del sector de la construcció ha impulsat un projecte d’R+D+i amb l’objectiu de reciclar aquest material i utilitzar-lo per desenvolupar un nou tipus d’asfalt. El producte resultant millora la qualitat del paviment de les carreteres i aconsegueix a la vegada una millor gestió mediambiental. El projecte té un pressupost de 2 milions d'euros.

El projecte porta per nom Ferrarid i ha comptat amb el suport del Departament d'Empresa i Ocupació a través del programa de Nuclis d’Innovació Tecnològica d'ACC1Ó. Està liderat per la constructora Copcisa amb la participació de Celsa –empresa siderúrgica-, Depurambi Ibérica –enginyeria ambiental-, Pabasa –fabricant de paviments asfàltics- i Coptalia – serveis mediambientals-.

Ferrarid ha demostrat que l’escòria siderúrgica convenientment processada pot substituir els àrids naturals (sorra i grava) que tradicionalment s’extreuen de les pedreres per fabricar les mescles asfàltiques, amb la conseqüent millora del medi ambient.

Els resultats mesurats amb aquest nou asfalt indiquen que la resistència de la carretera s’incrementa, que es produeix un augment d’adhesió de les rodes de pneumàtic al paviment i per tant una frenada més segura, i també que l’asfalt té una major durabilitat. Per aquestes raons, l’asfalt que s’aconsegueix té prestacions superiors a les del tradicional, a més de ser ambientalment sostenible.

Actualment, el consorci està avaluant proves pilot en carreteres dels municipis de Terrassa i Sabadell tant per bases de carreteres com pel paviment asfàltic.

ACC1Ó (www.acc10.cat)
ACC1Ó és l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. Articula tots els seus instruments al voltant de tres grans pilars bàsics: el foment de la innovació, la internacionalització i l’orientació i estratègia empresarial, les eines clau que afavoreixen la diferenciació competitiva de l’empresa, ajudant-la així a afrontar els canvis que es produeixen en l’actual entorn econòmic.

El consorci
Copcisa: http://www.copcisa.com/
Celsa: http://www.celsa.com/
Depurambi Ibérica: http://www.depurambi.com/empreses.html
Pabasa: http://www.pabasa.com/
Coptalia: http://www.coptalia.com/

Per a més informació i gestió d’entrevistes:
Premsa i Relacions amb Mitjans – ACC1Ó
Tel. 93 476 72 46 /13
E-mail: premsa@acc10.cat

Cercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats