Seccions

Imatge MenúACCIÓ Mumbai, Bangalore i Chennai, trampolins per a les empreses catalanes de noves tecnologies que han viatjat a l'Índia

ACCIÓ

dimecres, 27 novembre 2013

Les firmes que treballen en els camps de les 'smart cities' i la recerca de talents s'obren a un sector que mou 73.000 MEUR al país asiàtic


(ACN) Parlar de noves tecnologies a l'Índia és sinònim de parlar de tres ciutats, autèntics pols econòmics del camp de les TIC: Bangalore, Mumbai i Chennai. Les firmes catalanes que prenen part a la missió empresarial s'obren a un sector que anualment mou 73.000 MEUR al país asiàtic. La recerca de talents o el desenvolupament d'aplicacions i serveis (sobretot per a privats) són els seus eixos d'activitat, que ara volen exportar a l'Índia. "Amb tres milions de treballadors, aquest país és un dels principals proveïdors de talent TIC", diu el soci director de la barcelonina Sapientis, Josep Grinyó. Com ell, les firmes especialitzades en noves tecnologies tenen l'agenda plena de visites a companyies i reunions.
 
73.000 milions d'euros d'ingressos durant el 2012, un creixement del 16%, tres milions de treballadors directes i un 7,5 del PIB del país. Aquests són els números que, ara per ara, mou el sector de les noves tecnologies a l'Índia (que engloba no només software i aplicacions, sinó també externalització de serveis a les empreses).
 
Unes xifres que, gràcies a l'impuls del sector públic i privat, encara s'engruixiran més durant els propers anys. I és que a l'Índia hi ha molt per fer en el terreny de les TIC (sobretot, en camps com la salut, l'educació, les telecomunicacions o els serveis financers). El país asiàtic reclama tecnologia però, alhora, també és un clar exportador de talent (perquè els seus informàtics i treballadors, mitjançant socis, desenvolupen tecnologia per a empreses instal•lades arreu del món).
 
I quan es parla de TIC, a l'Índia això és sinònim de parlar de tres ciutats: Bangalore (considerada la seva Silicon Valley), Mumbai i Chennai. Entre elles, es reparteixen el pastís de les noves tecnologies al país asiàtic i acullen les seus de les principals empreses del sector al país, com ara Tata Consultanting Services (TCS), Infosys o Wipro, que ofereixen serveis a més de 50 països d'arreu del món.
 
Per això, les empreses catalanes del sector ja han girat els ulls cap a l'Àsia, i aprofiten la missió comercial organitzada per la Generalitat per oferir els seus serveis o obrir-hi mercat. Entre les que participen a la missió n'hi ha que ja s'han implantat a l'Índia, com ara el grup Tecsidel, que proveeix de software algunes de les principals concessionàries de les autopistes del país.
 
Oportunitats arreu
 
De nínxols de mercat a l'Índia en el camp de les TIC n'hi ha. I molts. Per això, la barcelonina Sensing & Control Systems ha decidit, des de fa un any, establir una delegació a Bangalore per, des d'aquí, obrir-se a l'Àsia i a l'Orient Mitjà.
 
"Pràcticament hi ha oportunitats a tots els sectors, perquè en molt poc temps s'han fet salts tecnològics a pas de gegant", concreta el director de la delegació, Rodolfo Seijo. I hi afegeix: "Per fer-se'n una idea, ara mateix a l'Índia hi ha més gent que té accés a Internet a través del mòbil, que no pas connexions a les llars o -fins i tot- comptes bancaris".
 
La seva empresa s'ha especialitzat, sobretot, en el desenvolupament de software i intel•ligència artificial. Les aplicacions que creen se centren en camps com la domòtica, l'automatització d'empreses, els sistemes de videovigilància o l'impuls de l'eficiència energètica.
 
A més de les empreses de provisió de serveis, a la missió comercial també n'hi participen d'altres centrades en la recerca de talents. Aquest és el cas de Sapientis, nascuda ara fa cinc anys i amb seu al 22@ de Barcelona. "Ens dediquem a fer selecció de personal dins el sector tecnològic per a empreses d'automoció, farmàcia, química o noves tecnologies, entre d'altres", explica el seu soci director, Josep Grinyó.
 
L'empresa ja ha treballat a països com França, Alemanya o Sud-àfrica, i ara ha decidit fer el salt a l'Índia en un doble sentit. Per una banda, buscant-hi un soci per captar talent local per a les empreses catalanes; i per l'altra, cercant programadors o informàtics a les grans companyies índies que instal•lades a Catalunya.
 
Trobades i visites
 
L'agenda de les empreses del sector TIC que participen a la missió de la Generalitat, aquests dies, és plena de visites a companyies i trobades tu a tu. Avui, per exemple, han pres part en un workshop que s'ha organitzat a Mumbai i, fa poques hores, han visitat la seu de Tech Mahindra a Nova Delhi.
 
L'empresa, que forma part d'una de les principals corporacions a l'Índia, se centra en dissenyar xarxes de telecomunicacions i proveeix tecnologies de la informació. Opera a 31 països diferents, té 47.400 treballadors i factura anualment 870 MEUR. Tech Mahindra es troba entre les cinc principals empreses proveïdores de serveis software a l'Índia.
 
 Cercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats