Seccions

Imatge MenúACCIÓ Antoni Ma. Grau, director general d’Indústria: 'La indústria catalana és el motor de les exportacions i de la innovació'

ACCIÓ

dimecres, 14 maig 2014


•    Antoni Ma. Grau ha presentat avui a la Cambra de Comerç de Girona l’Estratègia Industrial per a Catalunya, impulsada per la Generalitat per “reescriure i impulsar el model econòmic industrial”.


•    Les principals línies d’actuació de l’Estratègia, que s’aplicarà en el període 2014-2010, s’articulen en 7 àmbits i s’alineen amb les polítiques definides per la Unió Europea.


•    El director general d’Indústria ha estat acompanyat pel president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, i per representats del Grup Impuls per Girona (GIG).

Girona, 14 de maig de 2014.– El director general d’Indústria, Antoni Ma. Grau, ha presentat avui a la Cambra de Comerç de Girona les principals línies d’actuació de l’Estratègia Industrial de la Generalitat de Catalunya per al període 2014-2020. Davant un auditori de prop de 100 empresaris gironins, Grau ha afirmat que “la indústria catalana ha estat, és i serà el motor de les exportacions del país i de l’impuls als projectes d’innovació”.
L’acte ha comptat amb la participació del president de la Cambra, Domènec Espadalé, i de representants del Grup Impuls per Girona (GIG), integrat per les Cambres de Comerç de Girona, Sant Feliu de Guíxols i Palamós, FOEG, PIMEC Girona i Fòrum Carlemany.
El director ha destacat que “Catalunya compta amb una base industrial molt sòlida i amb una economia productiva molt diversificada”, posant de manifest que l’activitat industrial suposa el 19% del PIB. Actualment, segons ha explicat Grau, el Govern treballa per “reindustrialitzar Catalunya ja que ens trobem davant un nou escenari”, amb una estratègia que compta amb el suport dels sindicats i de les patronals a través de l’Acord pel Diàleg Social Permanent. També s’alinea amb les polítiques industrials definides per la Unió Europea fins al 2020, especialment amb el programa RIS3 d’Especialització Intel•ligent en Recerca i Innovació. L’Estratègia “reescriu, reordena i impulsa el model econòmic industrial del país”.
D’acord amb les directrius que marca el RIS3, el govern ha identificat les especialitzacions de coneixement de la indústria catalana amb més potencial de creixement “i sobretot, compatibles amb la manufactura”, i impulsa un conjunt de programes específics per augmentar-ne la competitivitat. Segons ha explicat el director, aquests programes tindran un “clar impuls públic però lideratge privat”.
La proposta té un enfocament sectorial i s’articula sobre 7 àmbits estratègics: l’alimentació, l’energia i els recursos, els sistemes industrials, les indústries relacionades amb el disseny, les indústries relacionades amb la mobilitat sostenible, les indústries de la salut i les indústries basades en l’experiència.
El Pla de Govern impulsa iniciatives transversals per augmentar la competitivitat sobre els 7 àmbits definits. De la seva banda, la Direcció General d’Indústria és responsable d’executar 5 programes estratègics específics, de llarg recorregut, que busquen generar projectes industrials i accelerar la transformació del teixit productiu cap a activitats i models de negoci de més valor afegit.
1.    Programa Catalunya Clústers
El director ha subratllat que Catalunya compta amb un ecosistema de clústers  de “referència a nivell europeu” amb 25 organitzacions clúster que agrupen 1.200 empreses catalanes amb una facturació agregada d’uns 50.000 milions d’euros. La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa enguany el programa Catalunya Clústers per oferir-los orientació estratègica, impulsar nous clústers emergents i detectar oportunitats de col·laboració entre ells.
2.    Programa d’innovació empresarial
El programa d’innovació empresarial es marca 4 objectius fins al 2016: assolir més empreses innovadores, més innovació a les empreses, més tecnologia al mercat i més innovació internacional. Per aconseguir-ho, la participació al programa RIS3 de la Unió Europea  és clau, així com la posada en marxa d’instruments d’estímul a la transferència de tecnologia, la innovació cooperativa internacional i la demanda empresarial d’innovació. Per Grau, “la innovació és substancial a les empreses: aquella que no innova, deixa de respirar”.
3.    Programa d’internacionalització
El programa d’internacionalització treballarà amb l’objectiu que “més empreses estrangeres inverteixin al nostre país, diversificar les exportacions i promoure la inversió i presència de l’empresa catalana al món” per tal de seguir amb la bona marxa de les exportacions catalanes, que al 2013 van assolir xifres record, i de les inversions estrangeres a Catalunya, “que situen el país com a líder a Espanya i Europa”. En termes acumulats gener-febrer 2014, les exportacions catalanes representen el 25,3% del total de l’estat espanyol.
4.    Programa de reactivació industrial
El programa de reactivació de la indústria a Catalunya té com a objectiu “crear i coordinar les eines que han de servir per trobar sortida a empreses que passen per dificultats i facilitar la implantació d’empreses noves”. Contempla mecanismes concrets per a la captació de projectes d’inversió a Catalunya, l’impuls a la reemprenedoria industrial, i la detecció d’empreses en situació de risc o amb noves oportunitats. El programa també comptarà amb la col•laboració de l’INCASOL per detectar la disponibilitat de sòl industrial urbanitzat i amb la coordinació amb l’Institut Català de Finances per posar en marxa instruments de finançament orientats a la recuperació industrial.
5.    Programa de creixement empresarial
El programa busca “fer créixer les pimes catalanes perquè guanyin en dimensió”. Orientarà les pimes en la seva activitat industrial, en els processos d’innovació contínua i en els passos per a la internacionalització per tal que siguin més competitives. Una de les eines del programa és la xarxa d’acceleradores d’arreu de Catalunya, la primera de les quals es va ubicar al Parc Científic de Girona fa un any i “ja ha treballat amb 31 start-ups de menys de 3 anys de vida que han aconseguit doblar la facturació”.


Cercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats