Seccions

Imatge MenúACCIÓ Un estudi del Govern revela que hi ha 270 empreses catalanes del sector de les 'smart cities' que ocupen 116.000 persones

dimecres, 16 novembre 2016

•  Segons l’informe -elaborat per ACCIÓ- el volum de negoci d’aquestes empreses que prové de l’activitat relacionada amb smart cities és de 6.969 milions d’euros, un xifra que representa el 3% del PIB català.

•  L’estudi apunta que el 82% de les empreses catalanes d’aquest sector són pimes, que el 51% exporten i que estan especialitzades principalment en la gestió de residus, la mobilitat i l’enllumenat.

•  Coincidint amb la celebració de l’Smart City World Expo, és la primera vegada que es radiografia de l’activitat econòmica que genera el sector de les smart cities a Catalunya, posant de manifest la importància d’aquest sector dins del teixit empresarial català.
 

El Govern ha presentat aquest dimarts un estudi que radiografia per primera vegada quina és l’activitat econòmica que genera el sector de les smart cities a Catalunya. Les principals conclusions d’aquest informe elaborat per ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa- són que al nostre país hi ha 270 empreses d’aquest sector, que ocupen 116.163 treballadors i que, de tot el seu volum de negoci, 6.969 milions d’euros provenen de la seva activitat relacionada amb les smart cities. Aquesta xifra representa el 3% del PIB de Catalunya, posant de manifest la importància d’aquest sector dins del teixit empresarial del país.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que ha explicat les principals dades d’aquest estudi en la roda de premsa posterior al Consell Executiu de Govern, ha volgut destacar l’oportunitat d’aquest estudi coincidint amb la inauguració de la 6a edició del Smart City Expo World Congress, “un esdeveniment de referència internacional que està consolidat i que juntament amb d’altres, com el Mobile World Congress, l’Internet Of Things, o la fira sobre impressió 3D, posicionen Barcelona i Catalunya en el món vinculat a la digitalització”.  En aquest sentit, el conseller ha afegit que amb aquest estudi “hem volgut radiografiar les 'smarts industries' a Catalunya, totes aquelles empreses que apliquen noves tecnologies a la millora de la gestió de les ciutats, usant eines TIC”.

L’informe apunta que aquestes companyies estan especialitzades principalment en la gestió dels residus, la mobilitat i l’enllumenat. També detalla que es tracta d’un sector format principalment per petites i mitjanes empreses (un 82% de les empreses són pimes) i que està fortament internacionalitzat: el 51% de les empreses catalanes del sector de les smart cities són exportadores i un 17% té filials a l’estranger. Les que tenen més presència internacional són les que produeixen equipament i productes, les dedicades als serveis vinculats al big data i les que fabriquen maquinari de la internet de les coses (IoT).

A l’hora d’explicar els motius que han propiciat el desenvolupament de l’activitat empresarial d’aquest sector a Catalunya, l’estudi fa referència a l’existència de clústers, centres tecnològics i universitats que s’han especialitzat en aquest camp durant els últims anys. També apunta el fet que a Catalunya hi ha 64 municipis de més de 20.000 habitants –una situació que permet posar en pràctica noves tecnologies desenvolupades per empreses d’aquest sector-, l’aposta de les administracions públiques i la celebració de l’Smart City Expo World Congress, el congrés més important del món en aquest àmbit.

L’informe també detecta les principals oportunitats internacionals en base a les característiques del teixit empresarial català especialitzat en aquest sector. Així, identifica que les companyies catalanes compten amb els actius per potenciar la seva presència a grans ciutats europees desenvolupades, a Llatinoamèrica, als països del Golf, a diversos municipis americans i a grans ciutats d’economies emergents.

Pla d'actuacions per aquest sector

Pel Govern, l’estudi subratlla el posicionament de Barcelona i Catalunya en l’àmbit internacional de les smart cities i apunta les oportunitats de col·laboració, creixement empresarial i de creació de llocs de treball afegit que genera aquest sector, destacant la seva importància per a l’economia catalana i per a l’impuls de la industria intel·ligent, l’ecosistema d’start-ups i l’atracció de talent internacional.

Així, l’objectiu del Govern és doble: que Catalunya sigui una regió smart i, de l’altra, que hi hagi un sector empresarial i industrial vinculat a les smart cities competitiu internacionalment. En aquest sentit, des de la Direcció General d’Indústria s’està desenvolupant una bateria d’actuacions concretes, que es podrien ampliar en el marc dels treballs que s’estan fent pel Pacte Nacional per la Indústria.

1. Projectes d’impuls al desenvolupament de solucions en l’àmbit Smart i entorns de treball per facilitar aquesta innovació:

        --> Centre d’Excel·lència en Big Data, iniciativa liderada per Eurecat que neix amb el suport d’Oracle i el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona per construir, evolucionar, aglutinar i posar a disposició de les empreses eines, conjunts de dades i infraestructures Big Data diferencials.

        --> L’Anella Industrial 4.0, impulsada per EURECAT i I2Cat i que compta amb el suport de la Generalitat. Espai de treball amb aplicacions específiques en l’àmbit logístic i de la mobilitat.

        -->  La Plataforma LIVE (Logística per a la Implementació del Vehicle Elèctric) que promou la col·laboració publicoprivada per facilitar la introducció d'aquesta nova tecnologia a la ciutat i conscienciar als ciutadans dels avantatges de la nova mobilitat. La Generalitat és membre director de la plataforma.

        --> El Catalonia Connected & Autonomous Vehicle Living Lab que proveeix dels escenaris necessaris pel desenvolupament, test i validació del vehicles autònoms i connectats tant en entorns controlats com oberts. S’estan definint els espais en els quals es podran realitzar les proves de conducció autònoma , tant a entorns controlats, com a situacions reals. Aquest conjunt d’espais, únic a nivell mundial, es presentarà l’any 2017. En aquesta iniciativa concreta, els partners principals són la pròpia Generalitat, el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya i la Mobile World Capital Foundation. S’està impulsant des de la Generalitat a través del Fòrum de la Conducció Autònoma, en el qual estan representats administracions públiques, indústria de l’automoció i de telecomunicacions. Aquest Fòrum treballa en quatre àmbits: l’esmentat de conducció autònoma; talent; ciberseguretat; i serveis per al vehicle connectat.

        --> Suport al centre CARNET del Grup Volkswagen i la UPC, que desenvolupa projectes d’R+D per trobar solucions tecnològiques en la mobilitat sostenible.

        --> El desenvolupament de la fabricació de bateries elèctriques.

  2. Impuls d’actuacions d’estímul de la demanda, de suport a la comercialització de solucions Smart o la cerca de socis:

        --> Nova York (fira Smart Cities NYC)

        --> Colòmbia (fira Andicom)

        --> Brasil (missió directa)

        --> Dubai (participació a la fira d’energia vinculada a smart cities Middle East Electricity)

3. Impuls a l’atracció de projectes d’inversió estrangera que consolidin encara més el referent català en l’àmbit Smart Cities:

4. Instruments de suport a la innovació que es focalitzen també cap al sector smart cities.Cercador de premsa

Calendari

Calendari

Contacteu-nos

Contacte

premsa.accio@gencat.cat

Tel. 93 476 72 13

Rebre comunicats