Seccions

Imatge Menú 


Menú

Clústers

Com treballen?

El treball en clúster impulsa actuacions alineades amb els reptes estratègics amb l’objectiu de millorar la competitivitat de les empreses, mitjançant accions d’innovació en els seus models de negoci; internacionalització de mercats; formació directiva o dinàmiques interclúster.


Plataforma de projectes

El clúster permet impulsar projectes transformadors, aquells alineats amb les estratègies de futur, difícils d’impulsar per una única empresa.

Exemple de cas d'èxit

Interclúster Catalan Water Partnership – Innovacc

El projecte se centra en innovar el procediment del tractament d’aigües: depuració més eficient i opcions de reutilització d’aigua a escorxadors, sales de desfer i indústria transformadora.

Es van detectar nombroses oportunitats de millora:

  • Optimització del consum d’aigua en diferents espais i processos de l’empresa (processos de neteja de les instal·lacions, transport d’aigua fins a la sala de pernils, refrigeració de motlles a la sala de forns, etc.).
  • Optimització de la planta de tractament d’aigües a nivell de processos de pretractament, procés d’airejament del reactor biològic i decantació secundaria,...
  • Optimització de la gestió i control del sistema d'airejament de la planta de tractament d'aigües residuals per garantir la qualitat de l’aigua abocada, optimitzar el consum energètic de la planta, i automatitzar la gestió del procés.


Intel·ligència estratègica

El clúster aglutina coneixement sobre les estratègies guanyadores. L’intercanvi de coneixement i experiències aporta informació sobre el mercat, reptes de negoci, tendències, tecnologies clau. Casos d’èxit i fracassos dels quals aprendre.

Exemple de cas d'èxit

Estudi ‘El practicant esportiu del futur’
(INDESCAT – Clúster de l’esport)

L’estudi se centrava en el perfil de les persones que practiquen esport a Espanya, la seva evolució i les necessitats que tindran en el futur com a consumidors tant de material com de serveis esportius. L’objectiu va ser detectar àmbits d’inversió i innovació perquè les empreses del clúster de l’esport, ja sigui de manera individual o col·lectiva, puguin generar nous productes i serveis que cobreixin aquestes necessitats.

Les conclusions de l’estudi van revelar que el percentatge de practicants actius a Espanya és del 52%. Si hi sumem els practicants ocasionals (21%) la xifra puja fins a un 73%. El document demostra que així com fa uns anys l’esport va esdevenir en una via de realització personal accessible per a tothom, actualment l’estil de vida saludable (82%), la necessitat de trencar amb un ritme de vida sedentari i estressant (64%) i la preocupació per la imatge social (24%), es perfilen com les principals motivacions dels practicants esportius. L’estudi també detecta que les dones, els joves i la gent gran són els col·lectius que incrementen més la pràctica esportiva.

L’objectiu de l’estudi és analitzar com ha evolucionat el perfil del practicant esportiu a Espanya en els darrers anys i les seves tendències de consum, comparant els resultats amb la investigació que el clúster va fer l’any 2012.Networking

Els clústers es basen en relacions de confiança generades per interacció entre les empreses. Les trobades formals i informals permeten compartir oportunitats i generar negoci.

Exemple de cas d'èxit

#CataloniaBioBBQ

Converses disteses i positives, complicitat i ganes de fer créixer el sector. Aquest és l'ambient que es va respira a la #CataloniaBioBBQ, la barbacoa-networking d'estiu que organitza el clúster CataloniaBio a principis d’estiu i on l’any passat van participar més de 230 emprenedors i professionals de l'àmbit de les ciències de la vida i la salut.

A la #CataloniaBioBBQ no només hi ha la major part d'empreses associades, sinó també representants d'altres entitats clau del sector com Biocat, el Barcelona Institute of Science and Technology, l'EIT Health, el Parc Científic de Barcelona, el Vall d'Hebron Institut de Recerca, el Centre de Regulació Genòmica o l'Associació Espanyola de Bioempreses.

Es tracta d'una trobada singular i única a Catalunya.


T’ajudem a trobar el teu clúster

Una organització clúster és una entitat enfocada a la competitivitat de les empreses, majoritàriament pimes, però també startups i multinacionals; així com a una millor connexió amb els centres tecnològics i universitats. El seu objectiu principal és ajudar a les empreses a millorar la seva estratègia.

Connecta't als clusters

Contacteu-nos

  cluster.accio@gencat.cat