Seccions

Imatge MenúCreixement Empresarial Manufactura avançada:
Indústria 4.0

Manufactura avançada: Indústria 4.0

Manufactura avançada: Indústria 4.0

La revolució de la Indústria 4.0 ens situa en l’escenari de les fàbriques intel·ligents: processos digitalitzats i autònoms, maquinària connectada amb la Internet de les Coses i explotació de dades massives a través del big data.

La introducció de les tecnologies digitals a la indústria transformarà els processos de producció, guanyant en rapidesa, sostenibilitat i flexibilitat. També impactarà en les funcionalitats dels productes i farà possible l’aparició de nous serveis avançats i models de negoci.

La quarta revolució industrial és ja una realitat. En aquest espai hem recollit les 9 tecnologies clau de la Indústria 4.0, el posicionament de Catalunya en aquest sector, els proveïdors especialitzats en indústria 4.0 a Catalunya i totes les eines que posem al teu abast perquè avancis en aquest nou paradigma. Per saber-ne més, pots consultar casos empresarials i documents d’interès que amplien la informació sobre la Indústria 4.0, destinada a revolucionar la producció de béns i serveis.


9 tecnologies clau

La força de la Indústria 4.0 es fonamenta en 9 tecnologies clau que transformaran els processos de producció. Amb la seva aplicació, canviarà la relació tradicional entre proveïdors, productors i clients, així com entre persones i màquines.

Big data
L’anàlisi d’un gran volum de dades, que ultrapassa la capacitat dels sistemes informàtics habituals, optimitzarà la qualitat de la producció i permetrà l’estalvi d’energia. El big data serà essencial per a la presa de decisions en temps real.

Robòtica
Els robots són cada cop més autònoms, flexibles i cooperatius. Durant la pròxima dècada, s’estima que el seu preu disminuirà un 20%, a la vegada que les seves prestacions augmentaran un 5% anualment.

Simulació
Les simulacions en 3D, reservades fins ara per a les fases d’enginyeria, s’aplicaran a les plantes de producció. A les smart factories, els operaris podran validar la programació d’una màquina en el món virtual com a pas previ a posar-ho en pràctica.

Integració horitzontal i vertical de sistemes
Els fabricants estaran més estretament cohesionats amb els seus proveïdors i clients gràcies als sistemes informàtics i a la digitalització de tota l’organització, que facilitaran cadenes de valor verdaderament automatitzades i integrades.

Internet de les Coses
Amb la Internet de les Coses, cada cop més dispositius de la indústria comptaran amb sistemes informàtics integrats i tindran connectivitat. D’aquesta manera, augmentarà l’anàlisi i presa de decisions en temps real per optimitzar processos i costos.

Ciberseguretat
L’augment de connectivitat que representa la indústria 4.0 incrementa dràsticament la necessitat de protegir els sistemes industrials contra amenaces informàtiques.

El núvol
Les tecnologies al cloud aconseguiran millores substancials en quant a temps de reacció en només mil·lisegons. Com a resultat, cada cop més feines informàtiques s’aniran traspassant al núvol, i fins i tot ho faran els sistemes de control de la producció.

Impressió 3D
La impressió en 3D o fabricació additiva s’estendrà a produir lots de productes personalitzats, i això permetrà reduir les matèries primeres, els estocs i les distàncies de transport.

Realitat augmentada
A les fàbriques del futur, un treballador equipat amb ulleres de realitat augmentada podrà reparar una màquina des del mateix lloc de treball, sense necessitat de desplaçar-se. Aquesta és només una de les aplicacions que permetrà aquesta innovadora tecnologia.


La indústria 4.0 a Catalunya

Catalunya compta amb dos actius principals per a l’impuls de la indústria 4.0:

  • Una indústria potent: el 20% del PIB a Catalunya està generat per la indústria, una xifra que se situa per sobre de la mitjana europea. L’objectiu per al 2020 és arribar al 25%.
  • Un sector TIC fort: més de 12.800 empreses i més de 14.000 milions d’euros de facturació anual. Generador de riquesa i ocupació de qualitat, suma actualment 84.600 treballadors.

La relació entre aquests dos actius és cada cop més intensa a Catalunya. Així, segons el Baròmetre de la Innovació, gairebé el 25% de les empreses innovadores han adquirit o desenvolupat eines de big data el 2015, un 16,6% més que l’any anterior. I el 76,4% d’aquestes empreses ho han fet amb l’objectiu de millorar processos i guanyar en competitivitat.


Segell TECNIO: la tecnologia diferencial catalana

El segell TECNIO et permet diferenciar-te de la competència incorporant la millor tecnologia existent a Catalunya. Els agents TECNIO són empreses, centres de recerca i centres tecnològics catalans que desenvolupen i faciliten tecnologia per als teus projectes d’innovació. Consulta el llistat de proveïdors especialitzats en tecnologies de la Indústria 4.0.


Què necessita la teva empresa?

Descobreix totes les iniciatives que t’oferim per impulsar les tecnologies de la Indústria 4.0 a la teva empresa:

Vols més informació? Contacta’ns!


En vols saber més?Altres enllaços i continguts d’interès:
Contacta'ns
Brokerage Event
IOT
smart city expo
Advanced Factories
II Fòrum Industria 4.0
HADA