Seccions

TECNIO - Transparent - ACCIÓTECNIO
Be tech. Be competitiveLABSON

Laboratori de Sistemes Oleohidràulics i Pneumàtics

Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

Laboratori Sistemes Oleohidraulics i Neumatics - LABSON

Presentació del centre

LABSON és un grup d'investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya - Campus Terrassa amb més de 12 anys d'experiència en el disseny i desenvolupament de sistemes fluidmecànics, oleohidràulics i pneumàtics, com també en la seva aplicació a l'automatització de maquinària i processos industrials. LABSON és un centre membre del Centre d'Innovació i ITecnologia CIT UPC.

LABSON desenvolupa projectes de recerca aplicada gràcies a una amplia experiència industrial. Ha participat i/o coordinat 7 projectes internacionals (5 EU projects, 2 Iberoeka). Actualment participa i coordina el projecte FLEXICAST (7FP). Els seus serveis s'orienten al sector maquinaria mòbil i agricola, aeronàutic, energies renovables i processos industrials.

Oferta tecnològica

LABSON ofereix solucions tecnològiques en el camp de l'automatització de maquinària i processos industrials. En els darrer anys ha desenvolupat tecnologies com: disseny de components oleohidràulics (p.ex.: cilindres hidràulics d'altes prestacions, suspensions oleo-pneumàtiques per vehicles pesats, sistemes d'accionament de panels solars de grans dimensions)

LABSON ha realitzat un ampli ventall de serveis que cubreixen les demandes de les empreses nacionals i internacionals. Realitza estudis teòrics i de simulació numèrica orientats a la recerca aplicada i que compta amb l'avantatge d'un fort suport experimental en l'ambit de l'enginyeria de fluids.

Projectes més rellevants

Exemples: FLEXICAST- "Robust, and flexible cast iron manufacturing"; PROHIPP- "New design and manufacturing processes for high pressure fluid power products"; Estudi accionament hidràulic de seguidors solars d'alta concentració fotovoltaica; Desenvolupament d'un servoactuador hidràulic amb control servoing; Desenvolupament de portes industrials ràpides; Disseny, construcció i assaigs de banc de proves per suspensións oleo-pneumàtiques; Disseny de recol.lectors de canya de sucre.

Alguns dels Sectors amb els quals es treballa

Bens d'equip. Sector Energètic i Medi Ambient. Maquinària mòbil i agrícola. Transport i elevació (plataformes, rampes).

Equipament rellevant

La potència instal.lada va des de 18.5 kW (200 a 6000 rpm) a 120 kW (300 a 3000 rpm). Adaptació a necessitats client.


Veure fitxa
LABSON - Terrassa

Àmbits

Tecnologies de la Producció
  • Concepció, disseny, càlcul i simulació, incloent-hi prototips i assaigs de components i sistemes.
Tecnologies Energètiques i del Medi Ambient
  • Sistemes de recuperació d'enegia eòlica i solar (p.ex.: sistemes seguidors/tracking).
Tecnologies dels Materials
  • Optimització dels processos de foneria de ferro fos (melting and pouring cast iron).