Seccions

Política Industrial Sectorial 2014-2020TECNIO
Be tech. Be competitiveLABSON

Laboratori de Sistemes Oleohidràulics i Pneumàtics

Laboratori Sistemes Oleohidraulics i Neumatics - LABSON

Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

Presentació del centre

LABSON és un grup d'investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya - Campus Terrassa amb més de 12 anys d'experiència en el disseny i desenvolupament de sistemes fluidmecànics, oleohidràulics i pneumàtics, com també en la seva aplicació a l'automatització de maquinària i processos industrials. LABSON és un centre membre del Centre d'Innovació i ITecnologia CIT UPC.

LABSON desenvolupa projectes de recerca aplicada gràcies a una amplia experiència industrial. Ha participat i/o coordinat 7 projectes internacionals (5 EU projects, 2 Iberoeka). Actualment participa i coordina el projecte FLEXICAST (7FP). Els seus serveis s'orienten al sector maquinària mòbil i agrícola, aeronàutic, energies renovables i processos industrials.

Oferta tecnològica

LABSON ofereix solucions tecnològiques en el camp de l'automatització de maquinària i processos industrials. En els darrer anys ha desenvolupat tecnologies com: disseny de components oleohidràulics (p.ex.: cilindres hidràulics d'altes prestacions, suspensions oleo-pneumàtiques per vehicles pesats, sistemes d'accionament de panels solars de grans dimensions).

LABSON ha realitzat un ampli ventall de serveis que cobreixen les demandes de les empreses nacionals i internacionals. Realitza estudis teòrics i de simulació numèrica orientats a la recerca aplicada i compta amb l'avantatge d'un fort suport experimental en l'àmbit de l'enginyeria de fluids.

Projectes més rellevants

Exemples: FLEXICAST- "Robust, and flexible cast iron manufacturing"; PROHIPP- "New design and manufacturing processes for high pressure fluid power products"; Estudi accionament hidràulic de seguidors solars d'alta concentració fotovoltaica; Desenvolupament d'un servoactuador hidràulic amb control servoing; Desenvolupament de portes industrials ràpides; Disseny, construcció i assaigs de banc de proves per suspensions oleo-pneumàtiques; Disseny de recol·lectors de canya de sucre.

Equipament rellevant

La potència instal·lada va des de 18.5 kW (200 a 6000 rpm) a 120 kW (300 a 3000 rpm). Adaptació a necessitats del client.

ÀMBITS SECTORIALS

Indústries de la química, energia i recursos

Disseny de sistemes d'accionament oleohidràulics d'equips. Energies renovables (eòlica i solar)

Sistemes industrials

Disseny de béns d'equip fonamentats en el desenvolupament de sistemes i components "fluid power". Automatització maquinària.

TECNOLOGIES FACILITADORES TRANSVERSALS

Materials avançats
Materials avançats

Noves tecnologies per els processos de producció del ferro colat.

Manufactura avançada
Manufactura avançada

Concepció, disseny, càlcul i simulació de prototips. Assaigs de components i sistemes: fluidomecànics, oleohidràulics i pneumàtics. Automatització.


Veure fitxa
LABSON - Terrassa