Es tracta de les sis noves Comunitats RIS3CAT acreditades per ACCIÓ que agrupen 182 empreses, centres tecnològics, universitats i agents d’R+D que invertiran més de 73,7 milions d’euros en 32 projectes d’alt impacte per a l’economia catalana
- Aquests projectes se centren en els àmbits de la impressió 3D, la mobilitat connectada, la indústria 4.0, la fabricació avançada, la producció agroalimentària i l’aigua.
La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa- destina 24 milions d’euros a l’impuls de 32 macroprojectes d’innovació i R+D mitjançant l’acreditació de sis noves Comunitats RIS3CAT. Es tracta de sis grups formats en total per 182 empreses, centres tecnològics, universitats i agents d’R+D (que sumen 1.600 professionals) que gràcies a aquests ajuts invertiran 73,7 milions d’euros per desenvolupar projectes transformadors amb alt impacte per a l’economia catalana.
Aquests projectes estan centrats en sectors claus per al teixit empresarial català: la impressió 3D, la mobilitat connectada, la indústria 4.0, la fabricació avançada, la producció agroalimentària i l’aigua. Ara, durant 3 anys, aquestes agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D i innovació català crearan nous productes i serveis vinculats a aquests sectors.
El pressupost dels ajuts a les Comunitats RIS3CAT prové del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea. És la segona convocatòria del programa, de manera que aquestes sis noves Comunitats RIS3CAT se sumen a les cinc aprovades l’any 2015 i que treballen en els àmbits de l’alimentació, la salut, l’energia, la mobilitat sostenible i la tecnologia aplicada a la salut.
Les sis Comunitats RIS3CAT que s’han resolt aquest 2018 i que desenvoluparan els 32 projectes innovadors són:
- La Comunitat RIS3CAT de mobilitat connectada, intel·ligent i autònoma, coordinada per Applus Idiada, busca desenvolupar nous sistemes i tecnologies que apropin el sector cap als vehicles autònoms i l’ús d’eines de disseny virtuals, i consolidar així l’ecosistema de la mobilitat Entre altres, aquesta Comunitat treballarà iniciatives com el desenvolupament de solucions (sensors, tecnologia per a la conducció connectada, autònoma i cooperativa i el manteniment de carreteres) per a carreteres intel·ligents, més segures i eficients per a l’usuari. També inclou el desenvolupament d’un prototip de vehicle autònom i el software requerit per garantir-ne la utilitat i seguretat. Les entitats que lideren els projectes d’aquesta Comunitat són Abertis, Applus Idiada i Ficosa.
- La Comunitat RIS3CAT d’indústries del futur, coordinada pel centre tecnològic Eurecat, té la intenció de promoure tècniques de fabricació avançades a través de l’aplicació de les TIC afavorint entorns productius més eficients i flexibles. Es preveu introduir tècniques avançades i en alguns casos personalitzades com sistemes de robòtica col·laborativa o la integració de les TIC per obtenir processos productius òptims a nivell energètic. Les entitats que lideren els projectes d’aquesta Comunitat són Eurecat, l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), el centre tecnològic CTM i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).
- La Comunitat RIS3CAT de tecnologies de la producció agroalimentària, que coordina la Universitat de Lleida, està centrada en la promoció de la tecnificació, l’automatització i la integració tecnològica en la cadena de valor de producció agroalimentària, tot incorporant-hi tecnologies com la biotecnologia i les TIC i recursos de l’àmbit de l’economia circular. Aquesta Comunitat inclou projectes que estudiaran l’aplicació de les noves tecnologies per millorar la productivitat dels conreus o per reduir la incidència de malalties que afectin la ramaderia i l’agricultura, amb aplicacions biotecnològiques. Les entitats que lideren els projectes d’aquesta Comunitat són Eurecat, el Clúster Català dels Mitjans de Producció Agrícola (FEMAC), la Universitat Autònoma de Barcelona, Industrial Técnica Pecuaria (ITPSA), Envases Plásticos del Ter, Pinsos del Segre i Fruits de Ponent.
- La Comunitat RIS3CAT Utilities 4:0: transformació digital i living services, coordinada per Altran, té l’objectiu de transformar el sector de les empreses de subministrament de serveis a la ciutadania, afavorint la seva digitalització i l’aplicació de les noves tecnologies. Entre d’altres, aquest àmbit se centra en la millora dels serveis de subministraments al consumidor, aplicant la tecnologia per a la personalització del servei o la gestió del consum, a més de donar suport a la seguretat de les organitzacions proveïdores de subministraments. Les entitats que lideren els projectes d’aquesta Comunitat són Ferrovial, Gas Natural, el Centre Tecnològic de l’Aigua (CETaqua) i Eurecat.
- La Comunitat RIS3CAT llavor 3D, que coordina Leitat, té l’objectiu d’accelerar el desenvolupament de la fabricació additiva i la impressió 3D com una alternativa sostenible i competitiva. S’hi inclouen aplicacions d’abast transversal de la impressió 3D en sectors diversos com ara el transport ferroviari, la pràctica quirúrgica, així com la fabricació de motlles i matrius que s’utilitzaran en els processos productius. Les entitats que lideren els projectes d’aquesta Comunitat són Leitat, el Centre Internacional de Mètodes Numèrics en Enginyeria (CIMNE), la Fundació CIM i Eurecat.
- La Comunitat RIS3CAT de l’aigua, que coordina el centre tecnològic CTM- Eurecat, se centra en la reducció del cost associat a la gestió de l’aigua, en la conservació dels recursos naturals, tot transformant els models de gestió (introduint l’economia circular) i garantint la salut de les persones i la protecció dels ecosistemes. En aquest àmbit es preveuen iniciatives com ara la introducció de les noves tecnologies per millorar la detecció de nous contaminants en l’aigua, així com l’aplicació de tècniques d’electrodepuració per al tractament d’aigües residuals industrials o el desenvolupament de tecnologies per la gestió intel·ligent i sostenible en instal·lacions turístiques. Les entitats que lideren els projectes d’aquesta Comunitat són la Universitat de Girona, el CTM-Eurecat, Eurecat, el Catalan Water Partnership (CWP) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
És la segona convocatòria del programa, de manera que aquestes sis noves Comunitats RIS3CAT se sumen a les cinc aprovades l’any 2015