Està organitzat per la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, l’associació empresarial Secartys i la Comissió d’Indústria 4.0 d’Enginyers de Catalunya.
- L’objectiu de la formació, emmarcada en el context del Pacte Nacional per a la Indústria, és que les empreses industrials millorin les seves competències en transformació digital, coneguin els beneficis d’aquest procés i l’incorporin als seus models de negoci.
- Els participants aprendran a confeccionar un pla d’actuacions per a la transformació digital i analitzaran com incorporar als seus negocis tecnologies com ara la robòtica, la fabricació additiva, la realitat augmentada i virtual, la intel·ligència artificial o el machine learning.
Un grup de 14 empreses industrials catalanes comencen aquesta setmana un curs de formació sobre indústria 4.0 organitzat per la Generalitat de Catalunya a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, l’associació empresarial Secartys i la Comissió d’Indústria 4.0 d’Enginyers de Catalunya. Aquesta iniciativa formativa s’engloba dins les activitats contemplades per l’eix estratègic d’indústria 4.0 i digitalització del Pacte Nacional per a la Indústria.
L’objectiu del curs és que les empreses participants millorin les seves competències en transformació digital, coneguin els beneficis de les tecnologies que impulsa la indústria 4.0 i les incorporin als seus processos i models de negoci. Es dirigeix a directius, càrrecs intermedis i professionals tècnics amb responsabilitats en àrees de negoci digitals o industrials d’empreses establertes a Catalunya. El curs, que s’allargarà fins el 28 de juny, s’impartirà per professionals i experts de diversos àmbits tecnològics englobats sota el concepte d’indústria 4.0, tant del sector empresarial com d’universitats, centres de recerca i organismes públics.
La formació s’estructura en catorze sessions que combinen la formació teòrica amb la pràctica. Entre d’altres, les empreses inscrites al curs treballaran qüestions com ara la conceptualització d’indústria 4.0 i aprendran a confeccionar un pla d’actuacions per a la transformació digital. A més, analitzaran com incorporar als seus negocis les principals tecnologies que engloba la Indústria 4.0 com ara la robòtica col·laborativa, la fabricació additiva, la realitat augmentada i virtual, la intel·ligència artificial i el machine learning; així com les tecnologies de dades i connectivitat com la Internet de les Coses, el núvol, el big data o la ciberseguretat.
El curs també els permetrà conèixer les tendències del sector, les eines de suport i mecanismes de diagnosi per a l’empresa, l’oferta de recursos tecnològics vinculats a aquest àmbit disponibles a Catalunya i els mecanismes de suport públics per al foment i la implementació d’aquestes tecnologies. Els inscrits també podran conèixer casos reals de l’aplicació d’aquestes solucions i aprendran a analitzar el grau de maduresa de cada empresa a l’hora d’incorporar-les als seus processos. La previsió és fer una segona edició d’aquest curs durant el segon semestre del 2018.
En acabar la formació participaran en un MarketPlace, és a dir, una jornada de treball enfocada a connectar empreses industrials que han cursat la formació i estan interessades en l’aplicació d’aquestes solucions amb aquelles que ja les proveeixen. En aquest sentit, segons dades d’ACCIÓ, a Catalunya hi ha actualment 365 empreses que ofereixen serveis vinculats a la indústria 4.0, que sumen una facturació agregada de 1.200 milions d’euros i 23.000 treballadors.
La indústria 4.0 engloba tot el procés d’introducció de les tecnologies digitals a la indústria amb l’objectiu de transformar els processos de negoci, de producció i els mateixos productes i serveis, per guanyar en rapidesa, sostenibilitat i flexibilitat. De fet, és un dels eixos estratègics contemplats al Pacte Nacional per a la Indústria (PNI). En aquest marc, destaca l’organització el passat mes d’abril d’una missió per facilitar la participació d’una delegació d’empreses catalanes a la Hannover Messe (Alemanya), el principal congrés mundial d’aquest sector.
Segons dades d’ACCIÓ, a Catalunya hi ha 365 empreses que ofereixen serveis vinculats a la indústria 4.0, amb una facturació agregada de 1.200 milions d’euros i 23.000 treballadors.