És una de les conclusions d'un estudi elaborat per ACCIÓ en col·laboració amb l’ICFO.
- Les tecnologies quàntiques es basen en les interaccions de partícules a escala microscòpica que permeten, per exemple, resoldre problemes de computació de manera molt més ràpida.
- Segons el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, “les tecnologies quàntiques són encara emergents però tindran un gran impacte a la societat i el teixit empresarial”.
Un estudi d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- presentat aquest dimecres posa de manifest el potencial de creixement de les tecnologies quàntiques i l’impacte que tindran al món empresarial. Segons l’informe, es tracta d’una tecnologia encara emergent però que comportarà implicacions al teixit empresarial en àmbits com ara els ordinadors, les telecomunicacions, els telèfons intel·ligents, el disseny de fàrmacs, la logística o la diagnosi mèdica.
Segons l’informe, elaborat en col·laboració amb l’ICFO, les tecnologies quàntiques es basen en utilitzar les propietats de la física quàntica per manipular i controlar les interaccions de partícules a escala microscòpica i així desenvolupar tecnologies i dispositius amb molta més resolució, capacitat de processament, rapidesa, seguretat, entre d’altres. Aquestes tecnologies poden ser agrupades en quatre àrees d’aplicació principals: la comunicació (codificació i protecció d’informació), la computació quàntica (amb impactes en el big data o la intel·ligència artificial), la simulació i els sensors.
L’estudi apunta que les tecnologies quàntiques es troben en fase de desenvolupament i que encara no han penetrat als mercats majoritaris. Fins a la dècada del 2020 no es preveu que estiguin suficientment desenvolupades per tenir presència rellevant en els seus àmbits d’aplicació, tot i que ja hi ha productes al mercat. Així, es calcula que l’any 2023 els ingressos derivats de les tecnologies quàntiques a escala mundial seran de 13.000 milions de dòlars. Segons recull l’informe, des del 2017 les patents en els àmbits de la comunicació, els algoritmes, la criptologia i la computació quàntiques han crescut més d’un 350%.
Durant la presentació de l’estudi, que ha tingut lloc aquest dimecres al matí al Palau Robert de Barcelona, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha assegurat que “les tecnologies quàntiques són encara emergents però tindran un gran impacte a la societat i el teixit empresarial”. “A Catalunya comptem amb un ecosistema punter i tenim els actius necessaris per afrontar aquest repte amb èxit: el talent, el teixit empresarial i infraestructures de referència com l’ICFO i el Barcelona Supercomputing Center”, ha subratllat.
L’ecosistema de tecnologies quàntiques a Catalunya engloba diferents centres de recerca, grans empreses de sectors com les TIC i startups d’aquest àmbit. Així, a través de l’ICFO s’impulsen iniciatives com QuantumCAT, una comunitat catalana centrada en les tecnologies quàntiques amb l’objectiu de promoure el seu impacte industrial i de consolidar-ne el seu creixement. Altres entitats com el Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS), l’IMB-CNM, la Fundació i2CAT, l’ICN2 o l’IFAE també estan treballant en projectes de recerca en àmbits com la computació o la comunicació quàntiques, com també s’està fent en l’àmbit universitari. Les empreses catalanes Quside i Quilimanjaro també han participat en l’acte i han presentat els seus projectes d’aplicació de les tecnologies quàntiques a la ciberseguretat i la computació, respectivament.
L’ecosistema de tecnologies quàntiques a Catalunya engloba diferents centres de recerca, grans empreses de sectors com les TIC i startups d’aquest àmbit