ACCIÓ -agència del Departament d’Empresa i Coneixement- ha atret 365,2 milions d’euros d’inversió estrangera l’any 2019 (un 13% més que l’any anterior) que han suposat la creació de més de 5.700 llocs de treball (+5,5%) i el manteniment de 1.350 addicionals (+6,3%)
- La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón ha explicat que ACCIÓ -agència del Departament d’Empresa i Coneixement- ha atret 365,2 milions d’euros d’inversió estrangera l’any 2019 (un 13% més que l’any anterior) que han suposat la creació de més de 5.700 llocs de treball (+5,5%) i el manteniment de 1.350 addicionals (+6,3%).
- 8 de cada 10 euros d’inversió estrangera han anat destinats a la indústria, mentre que gairebé la meitat dels projectes d’inversió són d’empreses que no tenien presència prèvia a Catalunya.
ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement- ha captat 365,2 milions d’euros d’inversió estrangera l’any 2019, un 13% més que l’any anterior. Aquests projectes d’inversió estrangera han suposat la creació de 5.757 llocs de treball (un creixement del 5,5% interanual) i el manteniment de 1.349 addicionals (+6,3%). Ho ha donat a conèixer aquest dimecres al Parlament de Catalunya la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.
Així, mitjançant els projectes gestionats per ACCIÓ, la consellera ha destacat que “el 2019 s’ha captat cada dia 1 milió d’euros i s’han creat 15 llocs de treball derivats de projectes d’inversió estrangera”. “Tenim claríssim que part del benestar social i econòmic de Catalunya prové de la inversió estrangera i per això, conscients dels actius que té Catalunya, seguirem treballant per impulsar-la”, ha subratllat. Chacón també ha destacat que “el 47% dels projectes d’inversió han estat d’empreses que no tenien presència prèvia Catalunya” i que “el 22% s’han captat a través de les oficines d’ACCIÓ al món”.
Així, el 2019 s’han materialitzat 84 projectes d’inversió, la mateixa xifra que l’any anterior i la més alta de la sèrie històrica per segon any consecutiu. Els 5.757 llocs de treball creats de manera directa representen el 8,2% del total d’ocupació creada a Catalunya durant el 2019.
Si s’analitza en períodes més amplis per evitar l’efecte volàtil de les inversions estrangeres, el volum d’inversió estrangera atret per ACCIÓ en els últims cinc anys (2015-2019) ha assolit els 1.600 milions d’euros, un 34% més que el quinquenni anterior (2010-2014). En el període 2015-2019 s’han materialitzat 364 projectes d’inversió estrangera (un 62% més que el quinquenni anterior) i s’han registrat 19.196 llocs de treball creats (un 83% més).
Inversió estrangera a la indústria
En 80% del volum d’inversió estrangera atreta per ACCIÓ l’any 2019 ha anat destinada a la indústria, sobretot en els sectors de la indústria farmacèutica, l’automoció i la química i plàstics. Si la cadena de valor s’analitza per nombre de projectes i no per volum d’inversió, també lidera la indústria amb un 20,2% del total del nombre de projectes, el mateix pes que les inversions destinades als serveis, els projectes TIC (19%), d’R+D (14,3%) i logística (7,1%). Sectorialment, també analitzant el nombre de projectes, són molt rellevants les inversions estrangeres d’empreses dels sectors TIC-transformació digital (32,1%); de la indústria farmacèutica (9,5%); la logística, comerç electrònic i distribució (8,3%); i alimentació i productes gurmet (7,1%).
Inversions d’empreses sense presència prèvia a Catalunya
Gairebé la meitat (47,6%) dels projectes d’inversió estrangera materialitzats l’any passat provenen d’empreses que no tenien establiment previ a Catalunya, és a dir, tipus greenfield, fet que demostra el potencial de Catalunya per continuar atraient nous inversors. Les noves inversions en nous productes per part d’empreses que ja estaven establertes (22,6% del total) i les ampliacions (20,2%) són les altres dues principals modalitats d’inversió. Des del punt de vista del país d’origen de la inversió, les empreses amb més projectes materialitzats a Catalunya són dels Estats Units (17,9% del total de projectes), Alemanya (16,7%) i França (13,1%).
Les oficines d’ACCIÓ al món, la principal via d’entrada
Aquestes inversions estrangeres es van captar principalment a través de les 40 Oficines de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món (22,6% del total de projectes), seguides per les reunions d’aftercare (13%). Es tracta de visites de seguiment per part de tècnics d’ACCIÓ a les empreses estrangeres ja establertes a Catalunya.
L’estratègia de captació d’inversions estrangeres es lidera a Catalunya des d’ACCIÓ mitjançant la unitat Catalonia Trade & Investment. Aquesta unitat treballa des de Barcelona i la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món per captar nous projectes d’inversió estrangera a Catalunya al mateix temps que assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar el procés d’inversió. En aquest sentit, per cada euro públic de pressupost que la Generalitat ha destinat a l’atracció d’inversió estrangera s’ha aconseguit un retorn de 144 euros d’inversió per part de companyies multinacionals.