Segons ACCIÓ, actualment hi ha 1.369 empreses estrangeres tecnològiques a Catalunya (dades 2019), un 21% més que l’any anterior
- Ho ha anunciat aquest dimarts el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, després de reunir-se amb l’associació 22@Network BCN.
- El 2019 s’han registrat 493 milions d’euros d’inversió estrangera vinculats a l’àmbit tecnològic (+18% interanual), que han suposat la creació de 4.185 llocs de treball (+24,3%).
A Catalunya hi ha actualment 1.369 empreses estrangeres tecnològiques (dades 2019), un 21% més que l’any anterior, segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement-. Ho ha donat a conèixer aquest dimarts el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, després de reunir-se amb el president de l’associació 22@Network BCN, Xavier Monzó, per potenciar el posicionament internacional de Catalunya com a pol d’innovació i d’empreses tecnològiques.
Les 1.369 empreses es dediquen majoritàriament als àmbits de les TIC, la indústria 4.0, la biotecnologia, l’electrònica, la salut i equipaments mèdics, les smart cities, els continguts digitals i audiovisuals, el mobile, els videojocs i l’R+D. Per països, destaquen les empreses dels Estats Units (22%), Alemanya (18%), França (14%) i Regne Unit (14%).
El conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha explicat després de la reunió que “hi ha molts elements que fan que Catalunya sigui atractiva per a la inversió estrangera tecnològica i un factor importantíssim és la disponibilitat de talent”. “Aquelles empreses que ho valoren com un element important de competitivitat decideixen establir-se a Catalunya perquè hi poden atreure talent local i internacional”, assegura. D’acord amb el conseller delegat d’ACCIÓ, un altre dels factors que fan que les empreses estrangeres de l’àmbit tecnològic decideixin invertir a Catalunya és “la dinamització de tot l’ecosistema de startups”. “Les 1.500 startups que tenim a Catalunya són una font molt important d’innovació oberta, ja que a dia d’avui les grans corporacions no tenen tota la capacitat d’innovar internament i cerquen socis, com les startups, per poder dur a terme aquests processos”.
Segons Romero, “actualment hi ha una clara tendència cap a la concentració d’empreses que duen a terme activitats tecnològiques, que ubiquen centres d’excel·lència en els pols d’innovació”. “Preveiem que el nombre d’inversions continuarà creixent perquè Barcelona i Catalunya segueixen posicionant-se molt bé com a ecosistemes d’innovació”, ha afirmat.
Més volum d’inversió i més llocs de treball
Segons ACCIÓ, d’acord amb les dades d’fDi Markets, el 2019 s’ha registrat un volum de 493 milions d’euros d’inversió estrangera d’àmbit tecnològic, una xifra que ha crescut un 18% amb relació a l’any anterior. Aquests projectes d’inversió han suposat la creació de 4.185 llocs de treball, un 24,3% més que el 2018.
Si s’analitza un període de temps més ampli, en l’últim quinquenni (2015-2019) Catalunya ha registrat 2.363 milions d’euros d’inversió estrangera de l’àmbit tecnològic, un 38% més que el període anterior (2010-2014). Durant els darrers cinc anys els projectes d’inversió estrangera tecnològica han suposat la creació de 13.537 llocs de treball, un 50,6% més que el quinquenni anterior.
Posicionament de Catalunya al món
Actualment Barcelona és considerada la millor ciutat tecnològica del món que no és una capital (Tech Cities, Savills Index, 2019). Catalunya compta amb un ecosistema format per més de 1.500 startups -un 38% més que fa tres anys- que ocupen gairebé 17.000 treballadors (un 19% dels quals són estrangers). Es tracta del 3r hub d’Europa preferit pels fundadors de startups (Startup Heatmap Europe, 2019).
En l’àmbit de la inversió estrangera, recentment la publicació ‘fDi Magazine’ del grup ‘Financial Times’ ha reconegut Catalunya com la millor regió per a invertir al sud d’Europa pel període 2020-2021. És la tercera vegada que aquest rànquing bianual -un dels rànquings més prestigiosos a escala internacional que utilitzen les multinacionals per estudiar futurs projectes d’inversió empresarial- situa Catalunya en aquesta posició. La publicació ha tingut en compte criteris com la connectivitat, el clima de negocis, el potencial econòmic, l’estratègia de captació d’inversions estrangeres o el capital humà/estil de vida.
El suport de la Generalitat de Catalunya a les empreses d’arreu del món interessades en establir-se a Catalunya s’ofereix a través de Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ. Aquesta unitat treballa des de Barcelona i la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món per captar nous projectes d’inversió estrangera a Catalunya al mateix temps que assessora de manera integral les empreses estrangeres per facilitar el procés d’inversió.
L'informe estima que la despesa mundial sigui de gairebé 2.900 milions de dòlars l’any 2019, un augment del 88% en relació a l’any anterior