Informes tecnològics
El desenvolupament de les aplicacions empresarials de les aeronaus no tripulades s’enlaira a Catalunya, on ja hi ha 67 empreses que hi treballen; bona part d’elles en l’operativa de les naus i amb una aplicació pensada per al camp audiovisual.
INFORME DISPONIBLE EN 3 VERSIONS: ESTUDI COMPLET I PÍNDOLA EN CATALÀ i ANGLÈS
Un dron és una aeronau no tripulada de qualsevol mida i forma, dirigida remotament des de terra o que funciona amb un cert grau d’autonomia. Un concepte al qual ens hem anat acostumant els darrers temps i que permet classificar aquests ginys pel pes, les habilitats o l’ús que se’n fa. L’estudi Els drons a Catalunya (document .PDF), elaborat per ACCIÓ, se centra en aquesta darrera classificació per analitzar l’impacte dels drons en l’àmbit empresarial.
Aquest impacte destaca per la diversa combinació de tecnologies necessàries per poder fer enlairar un dron. Intel·ligència artificial, robòtica, connectivitat, ciberseguretat o realitat augmentada tenen el seu pes específic en la configuració d’aquestes naus.
Més enllà d’aquesta convergència de tecnologies, els drons impacten en la indústria per la seva transversalitat d’aplicacions (seguretat, topografia, audiovisual, etc.), per presentar-se com una nova eina facilitadora o per ajudar en la presa de decisions gràcies a la seva capacitat de captar i transmetre dades en temps real.
L’informe identifica a Catalunya 67 empreses que operen en el sector dels drons, totes elles pimes i, en un 81% dels casos, amb menys de 10 anys de vida. Dues terceres parts d’aquestes empreses es dediquen a l’operativa dels drons, un 10% a fabricar-los i un 9% al servei tècnic i formatiu. A més, pràcticament la meitat (44%) apliquen els drons en l’àmbit audiovisual, un 18% en la inspecció i un 9% en l’agricultura.
Tot i que les aplicacions empresarials dels drons han començat a popularitzar-se més tard que els usos militars o d’oci, el seu ritme de creixement és accelerat. Mentre els Estats Units lideren actualment la producció i ús d’aquests artefactes, la previsió és que l’Àsia sigui la zona geogràfica on registrin un creixement més elevat a mig termini.
La UE, que aspira a ser la tercera en discòrdia per darrere dels Estats Units i la Xina, reunirà uns 400.000 drons per a ús professional l’any 2035, que generaran uns 90.000 llocs de treball segons les diverses dades prospectives disponibles. La seguretat i salvament, l’agricultura, l’e-commerce i la paqueteria són els àmbits que més ús han de fer-ne.
Consulta totes les dades a l’informe Els drons a Catalunya (document .PDF).