Informes tecnològics
Més de 500 empreses treballen en l’àmbit de la ciberseguretat a Catalunya, un 50% més que els darrers cinc anys, i generen prop de 10.000 llocs de treball
Informes tecnològics
El sector de la ciberseguretat és un element cada vegada més fonamental per a les empreses que tenen presència i activitat a escala digital, ja sigui a través d’internet com en la gestió de dades i processos interns de la pròpia companyia. Per això, tal com recull l’actualització de l’informe 'La ciberseguretat a Catalunya,' elaborat per ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, ja hi ha 516 empreses que desenvolupen el seu model de negoci en aquest sector. Xifra que representa un creixement del 50% respecte els darrers cinc anys.
Pel que fa a volum de negoci, el 2022 (darreres dades disponibles) el sector va generar 1.244 milions d’euros, un 16% més que l’any anterior, i un creixement del 54% respecte els darrers sis anys. Les empreses de ciberseguretat donen feina a més de 9.400 persones, un 15% més que el 2021.
Què entenem per ciberseguretat?
La ciberseguretat engloba el conjunt de mesures físiques, lògiques i administratives destinades a la protecció digital de les empreses, persones i sistemes; ja siguin dispositius, aplicacions o dades, davant d’atacs digitals que puguin comprometre’n la confidencialitat, la disponibilitat o la integritat.
Disposar d’unes comunicacions fiables i segures és fonamental en qualsevol sistema equipat amb tecnologia connectada. No en va, el nombre de ciberatacs al món han augmentat una mitjana d’un 50%, i a Catalunya s’ha detectat un augment superior al 30%.
L’estudi indica que la facturació mundial en ciberseguretat creixerà al voltant d’un 10% anual des del 2023 fins al 2028, passant dels més de 150.000 MEUR als 275.000 MEUR.
Un mercat que creix a Catalunya
Tal i com explica l’informe, a Catalunya hi ha 515 empreses en el sector de la ciberseguretat. Es tracta d’un sector format bàsicament per pimes (85%), on el 27,5% són exportadores regulars, en el que més de la meitat (54,5%) facturen més d’un milió d’euros anuals, i pràcticament una de cada quatre (24%) genera un volum de negoci superior als 10 milions d’euros.
Pel que fa als segments de negoci, l’estudi apunta que el 89,9% de les companyies es dedica a la protecció, seguides d’aquelles que treballen en l’àmbit de la identificació dels ciberatacs (59%), de les que s’especialitzen en detecció (39%), la resposta (34%) i la recuperació davant d’aquests episodis (20,6%).
En aquest sentit, l’estudi indica que un dels principals reptes del sector és captar i formar mà d’obra qualificada. A Catalunya, s’estima que hi ha una necessitat de 12.000 llocs de treball no coberts.
L’any 2022 Catalunya s’ha situat com la 3a regió europea en captació de projectes d’inversió estrangera al sector de la ciberseguretat, només per darrere d’Irlanda i la regió dels Països Baixos occidentals. S’han captat projectes per un valor de 66,4 milions d’euros que han permès crear 407 llocs de treball.
Tendències en ciberseguretat
No és cap sorpresa que la ciberseguretat encapçali les preferències de les empreses en els seus processos de transformació digital. La Internet de les Coses, el Big Data o el Cloud Computing són tendències que requereixen d’una bona ciberseguretat per resultar efectives per a l’empresa, així com la convergència amb la Intel·ligència Artificial.
L’informe, a més, també indica les principals prospectives per al 2024 que poden fer créixer l’àmbit de la ciberseguretat: com són les crisis globals, els conflictes geopolítics, el cibercrim, l’espiral de digitalització o les noves mesures legals mitigadores.
Descarrega l'informe complet sobre la Ciberseguretat a Catalunya i consulta totes les dades!