Informes tecnològics
Catalunya ja compta amb gairebé 500 empreses dedicades a una de les tecnologies més disruptives, que impacta de ple en l’economia i els models de negoci de múltiples sectors.
La intel·ligència artificial a Catalunya
No hi ha cap dubte que la intel·ligència artificial és una de les tecnologies que més impacte pot generar tant en la vida quotidiana dels ciutadans com en el teixit econòmic i empresarial. L’informe La intel·ligència artificial a Catalunya, elaborat per ACCIÓ en col·laboració amb la Secretaria de Polítiques Digitals a través del CIDAI, identifica fins a 488 empreses que ja hi treballen al nostre país, gairebé el triple que en la darrera edició de l'estudi, l'any 2019.
En una definició genèrica del terme, l'informe defineix la intel·ligència artificial (IA) com la capacitat d’una màquina per mostrar capacitats semblants a la intel·ligència humana, com ara el raonament, l’aprenentatge, la planificació i la creativitat. En aquest sentit, apunta que la intel·ligència artificial inclou diverses disciplines com l’aprenentatge automàtic (machine learning), les xarxes neuronals artificials, l’aprenentatge profund (deep learning) o la intel·ligència artificial generativa, la que agafa dades en brut i amb elles aprèn a generar continguts d’alta qualitat.
Un canvi de paradigma
Aquesta tecnologia representa un factor decisiu de canvi per a l’economia mundial, ja que aportarà una veritable automatització en diversos sectors. El fet de dotar les màquines i aplicacions de capacitats cognitives pròpies de les persones facilita la presa de decisions automatitzada amb una alta precisió i velocitat; gràcies a una intel·ligència basada en la recopilació de dades i les capacitats d’aprenentatge.
Alhora, la ràpida evolució d’aquesta tecnologia, el creixement de les tecnologies facilitadores que l’envolten i de la demanda d’automatització propicien la implantació efectiva de la IA. Es tracta d’una tendència global que troba els seus principals mercats als Estats Units, la Xina i el Japó.
Segons apunta l’informe, un 75% de les empreses al món preveu incorporar la intel·ligència artificial els propers quatre anys, fet que prova la rellevància present i futura de la tecnologia. De fet, la demanda d’especialistes en aquest àmbit s’espera que creixi un 40% també els propers quatre anys.
L’auge de la intel·ligència artificial va acompanyat de múltiples oportunitats de negoci que ofereix aquesta tecnologia, com la millora de la productivitat, la generació de noves capacitats o de càlculs potencials. Segons destaca l’informe, serà important tant des de l’aposta que hi puguin fer el sector privat com l’àmbit públic, amb potencial per generar cooperació tecnològica amb regions en desenvolupament.
Aquestes oportunitats de negoci, però, també arriben acompanyades dels reptes que planteja l’ús cada cop més massiu d’aquesta tecnologia. Reptes com l’augment de consum de recursos com l’energia o l’aigua, els canvis que pot produir en l’estructura laboral o l’augment de riscos per a la ciberseguretat. Finalment, tal com apunta l’estudi, també genera el repte que suposa el seu ús com a nova arma geopolítica en un context global fragmentat i per la generació de notícies falses (fake news).
La IA a Catalunya
A Catalunya s’han identificat 488 empreses que treballen amb la IA. Entre totes elles facturen 2.155 milions d’euros (un 60% més que fa quatre anys) i donen feina a 14.525 treballadors (un 71% més que al 2019). Els principals segments on operen són l'aprenentatge automàtic i les plataformes d'IA. Per sectors, els serveis i la indústria són qui més integra a hores d'ara aquesta tecnologia.
Es tracta, a més, d’un ecosistema empresarial amb una capacitat destacada de generar negoci. En aquest sentit, el 39% de les empreses facturen més d’un milió d’euros i un 44% són startups.
Aquest ecosistema s’alimenta també d’un entorn potent de recerca amb infraestructures com el Barcelona Supercomputing Centre o centres de referència mundial com l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC) i el Research Centre of Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
Consulta totes les dades a l'informe La intel·ligència artificial a Catalunya.