Informes sectorials
A Catalunya són 1.300 les empreses que formen un sector que agrupa els àmbits farmacèutic, biotecnològic, de productes sanitaris i de salut digital. Aquest informe d’ACCIÓ recull totes les seves dades, tendències i oportunitats.
Les ciències de la vida a Catalunya
Les ciències de la vida es defineixen per la combinació de quatre subsectors principals: el farmacèutic, la biotecnologia, els productes i dispositius sanitaris i la salut digital. Amb dades de 2021, a Catalunya hi ha 1.300 empreses i 91 organitzacions dedicades a la recerca que es poden incloure dins d’aquesta definició. Unes xifres que encapçalen l’informe Les ciències de la vida a Catalunya (document .PDF), elaborat per ACCIÓ i on s’hi recullen totes les dades, tendències i oportunitats.
Es tracta d’un sector amb un pes elevat dins l’economia catalana. No en va, el 2021 ha acumulat una facturació de 21.333 milions d’euros, que equivalen al 4,4% del PIB de Catalunya. Alhora, genera 57.718 llocs de treball.
Un sector obert al món
Amb unes exportacions que van principalment a Suïssa, Alemanya i França; les ciències de la vida tenen un caràcter eminentment obert a Catalunya. Al 2021 ha generat el 9,6% del total de les vendes catalanes al món, impulsades especialment pel sector farmacèutic (92,13%).
Alhora, Catalunya també és una ubicació atractiva per als principals agents internacionals d’aquest àmbit. Sense anar més lluny, les set principals empreses de ciències de la vida a escala mundial tenen presència a Catalunya. A més, les cinc principals farmacèutiques a Espanya són catalanes.
Això es tradueix en un bon comportament de la inversió estrangera directa (IED). Entre 2017 i 2021 hi ha hagut 33 projectes d’IED amb una inversió de 667,8 milions d’euros que han creat 2.685 llocs de treball. Unes inversions que representen el 31,7% dels projectes d’IED que s’han fet a Espanya, el 36,4% del capital invertit i el 31,6% dels llocs de treball creats.
Per últim, cal destacar que Barcelona s'ha convertit en un dels 5 principals hubs tecnològics europeus gràcies a l'atracció de talent internacional, al dinamisme de l'emprenedoria local i al suport institucional a la innovació en el sistema sanitari.
Descobreix totes les dades a l’informe Les ciències de la vida a Catalunya (document .PDF).