Informes tecnològics
La robòtica és una disciplina amb un important creixement i que ja està implantada en moltes indústries. A Catalunya hi ha 147 empreses que hi treballen plenament: ja sigui en la fabricació de robots o en la robòtica educativa, entre d'altres.
La robòtica a Catalunya
PÍNDOLA DISPONIBLE EN CATALÀ (document .PDF) I ANGLÈS (document .PDF)
Un robot és un dispositiu o mecanisme articulat que desenvolupa moviments o funcions automàtiques seguint instruccions externes o unes regles que els han estat incorporades. La robòtica és, doncs, la branca de l’enginyeria que s’encarrega de la concepció, el disseny, la fabricació i l’operació dels robots.
En funció de la seva aplicació o l’ús, els robots es poden classificar en robots industrials, robots humanoides, vehicles autònoms i robots d’ús particular. Pel que fa al camp de la industria, la robòtica aporta transversalitat; convergència amb altres tecnologies com la IA, el 5G o la internet de les coses; un augment de la productivitat; millora de la seguretat laboral i noves oportunitats d’innovació i de negoci.
Avui dia, la robòtica és una disciplina amb un important creixement i que ja està implantada en moltes indústries. A més, s’espera que segueixi avançant i sent una peça clau en la transició cap a la indústria 4.0. En termes globals, la facturació de les indústries de la robòtica s’espera que sobrepassi els 50.000 milions d’euros l’any 2020. Una xifra clarament per sobre dels 22.000 milions de 2018.
147 empreses a Catalunya
A Catalunya s’han detectat 147 empreses que treballen amb robòtica, el 17,69% de les quals són startups. Aquestes empreses corresponen a les indústries auxiliars (serveis, enginyeria o fabricants de components), en un 28,5%; fabricants de robots (15,6%); integradores (33,3%) i empreses dedicades a la formació (22,4%). Prop del 44% de les empreses de l’ecosistema tenen una facturació anual superior al milió d’euros i el 89% són pimes.
Actualment, s’estima que a Catalunya la facturació anual vinculada a la robòtica és de 460 milions d’euros i genera prop de 2.000 llocs de treball. Es tracta d’una indústria amb una mirada internacional: 36% de les empreses són exportadores.
La inversió estrangera directa a Catalunya en robòtica, entre el 2015 i el 2019, va ser de 85 milions d’euros (el 55% de les inversions a l’Estat) i va generar 736 llocs de treball. Barcelona és, de fet, la segona ciutat en nombre de projectes a l’Europa Occidental (amb 13 projectes). Els principals països d’origen són els Estats Units, Alemanya, Suïssa, el Regne Unit, Dinamarca, la Xina i el Japó.
Per conèixer tots els detalls, característiques i oportunitats, consulta l’informe La robòtica a Catalunya (document .PDF).